ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατρακυλά το πετρέλαιο στον απόηχο των νέων lockdown στην Κίνα

13:55 - 01 Σεπ 2022 | Εμπορεύματα
Κατρακυλά το πετρέλαιο στον απόηχο των νέων lockdown στην Κίνα
Ισχυρά πτωτικά κινούνται το μεσημέρι της Πέμπτης (1/9) οι τιμές πετρελαίου, καθώς τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην Κίνα, ενίσχυσαν τις ανησυχίες ότι ο υψηλός πληθωρισμός και οι αυξήσεις των επιτοκίων μειώνουν τη ζήτηση καυσίμων.

«Η ζήτηση πετρελαίου στον δυτικό κόσμο, όπως στην Κίνα, παραμένει στάσιμη, ενώ οι προμήθειες επεκτείνονται σταδιακά, σε μεγάλο βαθμό λόγω της έκρηξης του σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ», δήλωσε ο αναλυτής της Julius Baer, Norbert Rucker.

Παράλληλα, η εργοστασιακή δραστηριότητα της Ασίας κατρακύλησε τον Αύγουστο καθώς οι περιορισμοί της Κίνας σχετικά με τη στρατηγική Covid-zero και οι πιέσεις κόστους συνέχισαν να βλάπτουν τις επιχειρήσεις. 

Η πρόσφατη αστάθεια της αγοράς πετρελαίου ακολούθησε τις ανησυχίες για ανεπαρκή προσφορά τους μήνες μετά την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων από τη Ρωσία στην Ουκρανία και καθώς ο OPEC αγωνίζεται να αυξήσει την παραγωγή. Η παραγωγή του OPEC έφτασε τα 29,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, ενώ η παραγωγή των ΗΠΑ αυξήθηκε στα 11,82 εκατομμύρια bpd τον Ιούνιο. Και οι δύο βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Απρίλιο του 2020.

Ωστόσο, η αγορά πετρελαίου θα έχει μικρό πλεόνασμα μόλις 400.000 βαρέλια το 2022, πολύ λιγότερο από ό,τι προβλεπόταν νωρίτερα, σύμφωνα με τον OPEC+ λόγω της υποπαραγωγής των μελών του. Μάλιστα, ο οργανισμός αναμένει έλλειμμα στην αγορά πετρελαίου 300.000 βαρέλια το 2023.

Στο μεταξύ, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3,3 εκατομμύρια βαρέλια, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ, ενώ τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια.

Έτσι, λοιπόν, το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό καταγράφει ισχυρή πτώση 2,48% στα 87,28 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 2,53% στα 93,24 δολάρια το βαρέλι.

Πτωτικά και το φυσικό αέριο

Στην ίδια γραμμή, πτωτική τροχιά καταγράφει σήμερα το φυσικό αέριο, με τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, να χάνουν 2,05%  στα 235 ευρώ η μεγαβατώρα.

Από την άλλη, ο χρυσός υποχωρεί 0,79% στα 1.712,50 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι χάνει 1,81% στα 17.558 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός καταγράφει πτώση 1,96% στα 3,4495 δολάρια η λίβρα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.