ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΙΕΑ: Το ευρωπαϊκό εμπάργκο θα πλήξει τη ρωσική παραγωγή πετρελαίου

14:22 - 14 Σεπ 2022 | Εμπορεύματα
ΙΕΑ: Το ευρωπαϊκό εμπάργκο θα πλήξει τη ρωσική παραγωγή πετρελαίου
Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου προβλέπεται να μειωθεί κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι τον Φεβρουάριο, μόλις τεθεί σε πλήρη ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ, τονίζει έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, που ήρθε σήμερα (14/9) στη δημοσιότητα.

Πιο συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι η πτώση κατά 17% σε σύγκριση με τα προπολεμικά επίπεδα παραγωγής είναι μικρότερη από τις απώλειες 3 εκατ. b/d που προέβλεπε ο IEA τον Μάρτιο, η πρόβλεψη δείχνει τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει το εμπάργκο της ΕΕ ακόμη και αν σημαντικοί όγκοι επαναδρομολογηθούν σε άλλες αγορές.

Η Ρωσία, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, διοχέτευσε σχεδόν 11 εκατομμύρια b/d τον Αύγουστο, ποσοστό οριακά μειωμένο από την παραγωγή της πριν εισβάλει στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Ωστόσο, πλέον ο ΙΕΑ αναμένει ότι η παραγωγή θα μειωθεί στα 10,2 εκατομμύρια βαρέλια τον Δεκέμβριο και στα 9,5 εκατομμύρια βαρέλια μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023.

Μειώθηκαν τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο τον Αύγουστο

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΑ, παρά το γεγονός ότι οι συνολικές εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 220.000 βαρέλια ημερησίως, τα εκτιμώμενα έσοδα από τις εξαγωγές της Μόσχας μειώθηκαν κατά 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε 17,7 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω των χαμηλότερων τιμών του αργού παγκοσμίως.

Η παραπάνω έρευνα του ΙΕΑ, έρχεται μετά την πρόβλεψή του οργανισμού ότι η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου θα σταματήσει το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς βαθαίνει η οικονομική επιβράδυνση.

«Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου συνεχίζει να επιβραδύνεται» λόγω της επιβράδυνσης στις ανεπτυγμένες οικονομίες και του συνεχιζόμενου αντίκτυπου του lockdown Covid-19 στην Κίνα, ανέφερε ο οργανισμός.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:24 - 14 Σεπ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.