ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΟΕ κατά ΟΠΕΚ+: Οι περικοπές μπορεί να οδηγήσουν σε ύφεση

12:12 - 13 Οκτ 2022 | Εμπορεύματα
ΔΟΕ κατά ΟΠΕΚ+: Οι περικοπές μπορεί να οδηγήσουν σε ύφεση
Οι περικοπές της προσφοράς πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον κόσμο σε ύφεση, υποστηρίζει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε να περιορίσει την παραγωγή, κάτι που έχει οδηγήσει σε άνοδο των τιμών και θα μπορούσε να ωθήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.

«Η αδυσώπητη επιδείνωση της οικονομίας και οι υψηλότερες τιμές που πυροδοτήθηκαν από ένα σχέδιο του ΟΠΕΚ+ για μείωση της προσφοράς επιβραδύνουν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου», ανέφερε ο οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι, ο οποίος περιλαμβάνει τις ΗΠΑ και άλλες κορυφαίες καταναλωτικές χώρες.

«Με τις αδυσώπητες πληθωριστικές πιέσεις και τις αυξήσεις των επιτοκίων, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθούν το σημείο καμπής για μια παγκόσμια οικονομία που βρίσκεται ήδη στο χείλος της ύφεσης», πρόσθεσε στη μηνιαία έκθεσή του για το πετρέλαιο ο ΔΟΕ.

Η προειδοποίηση επιτείνει τη ρήξη με τη Σαουδική Αραβία, τον κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο και de facto ηγέτη του ΟΠΕΚ.

Οι πραγματικές απώλειες εφοδιασμού θα είναι πιθανότατα περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως και όχι τα 2 εκατομμύρια βαρέλια που ανακοινώθηκαν από το μπλοκ, ανέφερε ο ΔΟΕ.

Οι περιορισμοί παραγωγικής ικανότητας που μαστίζουν την παραγωγή σε άλλα μέλη του ΟΠΕΚ σημαίνουν ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα επιφέρουν τις περισσότερες από τις μειώσεις, ανέφερε επίσης, ενώ οι νέες κυρώσεις της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία θα μπορούσαν να περιορίσουν περαιτέρω την παγκόσμια προσφορά.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:15 - 13 Οκτ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.