ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η πληρότητα της Ρωσίας σε LNG σφίγγει τη «θηλειά» στην ΕΕ

14:45 - 08 Νοε 2022 | Εμπορεύματα
Η πληρότητα της Ρωσίας σε LNG σφίγγει τη «θηλειά» στην ΕΕ
Μπορεί τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είχαν αποφασίσει ότι θα κόψουν τις εισαγωγές από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο, τόσο η ενεργειακή ανεπάρκεια, όσο και η πληρότητα της Ρωσίας σε αποθέματα LNG, φαίνεται να δημιουργούν μια εξάρτηση με απρόβλεπτες προεκτάσεις.

Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη του Φεβρουαρίου, η ΕΕ αποφάσισε να εφαρμόσει κυρώσεις και να διακόψει τις ενεργειακές συναλλαγές, ελπίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα πλήξει τα ενεργειακά ταμεία της Ρωσίας.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα σε όλη αυτή την προσπάθεια. Το γεγονός ότι η Μόσχα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG, κάτι που σημαίνει ότι η ΕΕ μπορεί να καταλήξει να αντικαθιστά το παραδοσιακό φυσικό αέριο που μεταφέρεται μέσω αγωγών από τη Ρωσία με εισαγόμενο LNG ξανά από τη Ρωσία.

Κατακόρυφη αύξηση στις εισαγωγές ρωσικού LNG

Οι εξαγωγές της Ρωσίας σε LNG- την υγροποιημένη εκδοχή του φυσικού αερίου που μπορεί να μεταφερθεί με πλοία- έχουν αυξηθεί στα 4,3 δισ. κυβικά μέτρα τον Οκτώβρη, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτη, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg που δείχνουν δεδομένα ρωσικών πλοίων από το 2016 έως και σήμερα. Οι χώρες που βρίσκονται στην κορυφή των εισαγωγών από τη Ρωσία είναι η Γαλλία η Κίνα και η Ιαπωνία. 

Ένα μέρος των εισαγωγών καταλήγει και σε άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς οι ανάγκες της Ευρώπης για φυσικό αέριο συνήθως αυξάνοται όσο μπαίνουμε στο βαθύ χειμώνα.

Τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, οι εξαγωγές της Ρωσίας σε LNG προς την ΕΕ αυξάνονται 46% σε σχέση με έναν χρόνο πριν σε περίπου 16,5 δισ. κυβικά μέτρα , ανέφερε την Κυριακή το Politico, βασιζόμενο σε στοιχεία της Κομισιόν.

Αυτό συνέβη στον απόηχο της επιβράδυνσης της παροχής φυσικού αερίου στην ΕΕ από τη Ρωσία μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream 1, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτή η παροχή φυσικού αερίου έχει σταματήσει επ' αόριστον μετά από ένα «άνευ προηγουμένου σαμποτάζ» των αγωγών που μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Ομολογουμένως, το εισαγόμενο LNG είναι μόνο ένα μικρό μέρος των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ με αγωγούς, επομένως το LNG δεν μπορεί να το αντικαταστήσει πλήρως. Η ΕΕ εισήγαγε 54,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου τους πρώτους εννέα μήνες του 2022 και 105,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα την ίδια περίοδο του 2021.

Τι μπορεί να προκαλέσει η εξάρτηση της Ε.Ε σε LNG από τη Ρωσία

Η Ρωσία θα μπορούσε τώρα να χρησιμοποιήσει το LNG ως όπλο, ακυρώνοντας συμβόλαια εάν οι σχέσεις με τις χώρες εισαγωγής επιδεινωθούν, έγραψαν η Anne-Sophie Corbeau και ο Diego Rivera Rivota, ερευνητές στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια στις 27 Σεπτεμβρίου.

«Η συνεχιζόμενη εξάρτηση από το ρωσικό LNG συνοδεύεται από τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθεί ο ενεργειακός εφοδιασμός ως πολιτικό εργαλείο εκβιασμού στο τρέχον γεωπολιτικό περιβάλλον», πρόσθεσαν.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:01 - 08 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.