ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υποχωρεί το πετρέλαιο- Στα 79€/MWh το φυσικό αέριο Κύριο

14:16 - 28 Δεκ 2022 | Εμπορεύματα
Υποχωρεί το πετρέλαιο- Στα 79€/MWh το φυσικό αέριο
Η ρωσική απαγόρευση εξαγωγών προϊόντων πετρελαίου στις χώρες που υπέβαλαν ανώτατο όριο τιμής στο πετρέλαιο, οδήγησε σε σημαντική πτώση τον «μαύρο χρυσό» την Τετάρτη (28/12).

Ειδικότερα, το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό διολισθαίνει 0,85% στα 78,85 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,76% στα 84,05 δολάρια το βαρέλι.

Σε γενικές γραμμές, το 2022 το αργό πετρέλαιο αναμένεται να σημειώσει μέτρια άνοδο, ενώ τις τελευταίες ημέρες η είδηση της ταχείας κατάργησης της αυστηρής πολιτικής «Covid-zero» στην Κίνα, είχε ως αποτέλεσμα τις έντονες διακυμάνσεις στην αγορά πετρελαίου.

«Η πορεία των τιμών του πετρελαίου επηρεάζεται από τη χαλάρωση των περιορισμών της Covid στην Κίνα και αναμένει την άνοδο των ταξιδιών, παρά τις τρέχουσες επιδημίες», δήλωσε ο Vishnu Varathan, επικεφαλής οικονομικών και στρατηγικής της Mizuho Bank Ltd.

Παράλληλα, το διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν μέσω του οποίου η Μόσχα απαγορεύει τις εξαγωγές προϊόντων πετρελαίου στις χώρες που υπέβαλαν ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, έπληξε την αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι το διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου το 2023, ενώ περιλαμβάνει μια ρήτρα που επιτρέπει στον Βλαντίμιρ Πούτιν να ακυρώσει την απαγόρευση σε ειδικές περιπτώσεις.

Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ, τα διυλιστήρια στην ακτή του κόλπου του Τέξας, συμπεριλαμβανομένων των δύο μεγαλύτερων της χώρας, άρχισαν να αυξάνουν την παραγωγή τους, αφού οι χαμηλές θερμοκρασίες τα ανάγκασαν να σταματήσουν την περασμένη εβδομάδα.

Υποχωρεί και το φυσικό αέριο 

Σε πτωτική τροχιά κινούνται σήμερα και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,31% στα 79 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η μεγάλη πτώση της τιμής του φυσικού αερίου οφείλεται στη συμφωνία στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για την επιβολή πλαφόν στο αέριο αλλά και στις καλές καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη.

Η αγορά των μετάλλων, φαίνεται πως και εκείνη με τη σειρά της ακολουθεί το πτωτικό κλίμα, με τον χρυσό να χάνει 0,66% στα 1.811 δολάρια ανά ουγγιά. Εκτός από τον χρυσό, η τιμή των συμβολαίων ασημιού μειώνεται κατά 0,69% και ανέρχεται στα 24,055 δολάρια, με τον χαλκό να καταγράφει άνοδο 0,27% στα 3,85 δολάρια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.