ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Gazprom: Αύξηση εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας

14:20 - 16 Φεβ 2023 | Εμπορεύματα
Gazprom: Αύξηση εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας
Ο μέσος όρος ημερήσιων εξαγωγών φυσικού αερίου της Gazprom μέσω αγωγού προς την Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 17% κατά το πρώτο μισό του Φεβρουαρίου σε σχέση με τον Ιανουάριο, λόγω παραδόσεων μέσω Τουρκίας.

Όπως αναφέρει το Reuters, χωρίς ρωσικό αέριο να ρέει ούτε μέσω του Yamal-Europe ούτε μέσω του Nord Stream, οι μόνες διαδρομές για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη διασχίζουν την Ουκρανία και τον αγωγό Turkstream κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας.

Οι μέσες ημερήσιες παραδόσεις της Gazprom στην Ευρώπη για το πρώτο 15ήμερο του Φεβρουαρίου αυξήθηκαν στα 67,8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, έναντι 58,1 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως κατά μέσο όρο τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου (ENTSOG) και της Gazprom όσον αφορά τις προμήθειες μέσω Ουκρανίας.

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγών το πρώτο εξάμηνο του Φεβρουαρίου ανήλθαν συνολικά σε 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

Η Ρωσία και η Τουρκία εγκαινίασαν επίσημα τον TurkStream χωρητικότητας 31,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως τον Ιανουάριο του 2020.

Ο αγωγός μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη νότια Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας και της Τουρκίας.

Οι προμήθειες της Gazprom στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω Turkstream και Ουκρανίας ανήλθαν συνολικά σε περίπου 1,02 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα τις πρώτες 15 ημέρες του Φεβρουαρίου, εκ των οποίων περίπου 560 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ή 37,3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως, αποστέλλονταν μέσω του τουρκικού Stream, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

Η μεταφορά μέσω Ουκρανίας ανήλθε σε περίπου 458 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ή κατά μέσο όρο 30,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, οι εξαγωγές στην Ευρώπη μέσω αυτών των δύο δρομολογίων ανήλθαν σε 2,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, εκ των οποίων τα 1,2 δισ. ή 39,6 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα, περνούσαν από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς, τον Ιανουάριο οι παραδόσεις ανήλθαν σε περίπου 1,8 δισ. κυβικά μέτρα, έχοντας μειωθεί σχεδόν κατά 30% μέχρι τον Δεκέμβριο. Το πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου, οι εξαγωγές προς την Ευρώπη ήταν στα επίπεδα των 955 εκατ κυβικών μέτρων.

Η χωρητικότητα διακίνησης κάθε αγωγού του Turkish Stream είναι 15,75 δισ. κυβικά μέτρα ή 43,1 εκατ. κυβικά μέτρα ανά ημέρα. O ένας αγωγός προορίζεται για την Τουρκία και ο δεύτερος για Ευρωπαίους καταναλωτές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.