ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ηρεμεί μετά τον «σεισμό» Πάουελ το πετρέλαιο-Σταθεροποιείται το φυσικό αέριο

15:18 - 08 Μαρ 2023 | Εμπορεύματα
Ηρεμεί μετά τον «σεισμό» Πάουελ το πετρέλαιο-Σταθεροποιείται το φυσικό αέριο
Ήπιες διακυμάνσεις καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη (8/3), «σβήνοντας» τις απώλειες που κατέγραψαν νωρίτερα στη συνεδρίαση λόγω των φόβων ότι πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ θα έπλητταν τη ζήτηση, την ώρα που η αγορά περιμένει τα τελευταία στοιχεία για τα αποθέματα.

Τόσο το μπρεντ, όσο και το αμερικανικό αργό υποχώρησαν κατά περισσότερο από 3% την Τρίτη μετά τα σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από το αναμενόμενο ως απάντηση στα πρόσφατα ισχυρά στοιχεία.

«Τα σχόλια του προέδρου της Fed Πάουελ για επιτόκια “υψηλότερα για μακροχρόνια” τρόμαξαν τις αγορές και οδήγησαν σε απότομη πτώση τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των εμπορευμάτων, σε μια νύχτα», δήλωσε η Τίνα Τενγκ, αναλύτρια της CMC Markets.

Ένα ισχυρότερο δολάριο περιόρισε επίσης τις τιμές του πετρελαίου. Τα σχόλια του Πάουελ είχαν ωθήσει το αμερικανικό δολάριο, το οποίο συνήθως διαπραγματεύεται αντίστροφα με το πετρέλαιο, να φτάσει σε υψηλό τριών μηνών έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων.

Η Barclays μείωσε την πρόβλεψή της για το μπρεντ για το 2023 κατά 6 δολάρια στα 92 δολάρια το βαρέλι και το WTI κατά 7 δολάρια στα 87 δολάρια, «λόγω κυρίως των πιο ανθεκτικών από το αναμενόμενο ρωσικών προμηθειών», ανέφερε η τράπεζα.

«(Αναμένουμε) ότι η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της ζήτησης της πολιτικής αεροπορίας στην Κίνα και τις γειτονικές χώρες, μια σταθεροποίηση της βιομηχανικής δραστηριότητας και η βραδύτερη αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ+ θα οδηγήσουν το ισοζύγιο της αγοράς πετρελαίου σε έλλειμμα αργότερα αυτό το έτος», πρόσθεσε η τράπεζα.

Οι traders περιμένουν επίσης στοιχεία για τα αποθέματα αργού από την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ αργότερα την Τετάρτη, αφού τα στοιχεία έδειξαν πτώση στα αποθέματα αργού για πρώτη φορά έπειτα από 10 εβδομάδες ανόδου.

Τα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά περίπου 3,8 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 3 Μαρτίου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς.

Η πτώση αψήφησε τις προβλέψεις για άνοδο των αποθεμάτων αργού κατά 400.000 βαρέλια από εννέα αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά περίπου 1,8 εκατομμύριο βαρέλια, ενώ τα αποθέματα αποστάγματος αυξήθηκαν κατά περίπου 1,9 εκατομμύριο βαρέλια, σύμφωνα με τις πηγές.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,13% στα 77,48 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,07% στα 83,34 δολάρια το βαρέλι.

Μικρή άνοδος για το φυσικό αέριο

Ελαφρά ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 0,415% στα 43,550 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,04% στα 1.819,30 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,08% στα 20,183 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,86% στα 4,0092 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,07% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,054 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,14% στο 1,1844 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,15% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8899 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.