ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε χαμηλό ετών ελέω τραπεζικών φόβων το πετρέλαιο-«Βουτιά» το αέριο

15:32 - 20 Μαρ 2023 | Εμπορεύματα
Σε χαμηλό ετών ελέω τραπεζικών φόβων το πετρέλαιο-«Βουτιά» το αέριο
Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν τη Δευτέρα (20/3) στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών, λόγω της ανησυχίας ότι οι κίνδυνοι στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα και μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ύφεση που θα μειώσει τη ζήτηση καυσίμων.

Μπρεντ και αμερικανικό αργό σημείωσαν νωρίτερα στη συνεδρίαση χαμηλά που καταγράφηκαν τελευταία φορά τον Δεκέμβριο του 2021, με το WTI να «βυθίζεται» σε κάποια φάση κάτω από τα 65 δολάρια το βαρέλι. Και οι δύο δείκτες αναφοράς έχασαν περισσότερο από το 10% της αξίας τους την περασμένη εβδομάδα καθώς η τραπεζική κρίση βάθυνε.

Η πτώση του πετρελαίου έρχεται παρά την ιστορική συμφωνία για την UBS, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, να εξαγοράσει την Credit Suisse σε μια προσπάθεια να σώσει τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

Ωστόσο, οι τραπεζικές μετοχές και τα ομόλογα συνέχισαν να πέφτουν τη Δευτέρα σε ένδειξη ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών παραμένει εύθραυστη.

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη ρευστότητα της αγοράς και να στηρίξουν άλλες τράπεζες.

«Η αγορά επικεντρώνεται στην τρέχουσα αστάθεια του τραπεζικού τομέα και στις δυνατότητες περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed», δήλωσε ο Μπάντεν Μουρ, επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας της Αυστραλίας για την έρευνα εμπορευμάτων.

Η Federal Reserve αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στις 22 Μαρτίου, παρά την πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό τομέα, σύμφωνα με τους περισσότερους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ωστόσο, ορισμένα στελέχη καλούν την κεντρική τράπεζα να σταματήσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής προς το παρόν, αλλά να είναι έτοιμη να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων αργότερα.

«Η αστάθεια είναι πιθανό να παραμείνει αυτή την εβδομάδα, με τις ευρύτερες ανησυχίες για τις χρηματοπιστωτικές αγορές να παραμένουν στο προσκήνιο», ανέφεραν αναλυτές της ING Bank, προσθέτοντας ότι η επικείμενη απόφαση της Fed αυξάνει την αβεβαιότητα στις αγορές.

Την ίδια ώρα, έχει οριστεί για τις 3 Απριλίου μια υπουργική επιτροπή του ΟΠΕΚ+. Ο όμιλος συμφώνησε τον Οκτώβριο να μειώσει τους στόχους παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του 2023.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,88% στα 66,29 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,84% στα 72,36 δολάρια το βαρέλι.

«Βουτιά» άνω του 6% το φυσικό αέριο

Ισχυρά πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 6,410% στα 40,110 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,85% στα 1.990,10 δολάρια η ουγγιά, έχοντας νωρίτερα ξεπεράσει και τα 2.000 δολάρια η ουγγιά για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο. Το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,78% στα 22,633 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,07% στα 3,934 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,44% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0713 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,46% στο 1,2232 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται οριακά 0,01% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8759 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:38 - 20 Μαρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.