ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωπαϊκή βιομηχανία: Ανακάμπτει η ζήτηση φυσικού αερίου-Οι επιπτώσεις στην τιμή Κύριο

11:01 - 25 Μαρ 2023 | Εμπορεύματα
Ευρωπαϊκή βιομηχανία: Ανακάμπτει η ζήτηση φυσικού αερίου-Οι επιπτώσεις στην τιμή
Συνεχώς περισσότερο φυσικό αέριο χρησιμοποιούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες στον απόηχο της πτώσης των τιμών σε επίπεδα που παρατηρούνταν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτή η ανάκαμψη παρατηρείται έντονα στα διυλιστήρια, μια βιομηχανία που μπορεί να χρησιμοποιεί εύκολα εναλλακτικά καύσιμα.

Εξάλλου, στοιχεία που δημοσιεύτηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα για την ολλανδική βιομηχανία έδειξαν ότι ο πετρελαϊκός τομέας της χώρας είχε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση στη χρήση φυσικού αερίου για φέτος, ενώ παράλληλα τα στοιχεία του γαλλικού και του ισπανικού δικτύου φυσικού αερίου έδειξαν ότι η ζήτηση των διυλιστηρίων αυξήθηκε τον Φεβρουάριο σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Όπως τονίζει το Bloomberg, η ταχύτητα της ανάκαμψης θα είναι κρίσιμη για την Ε.Ε. και για το πώς θα προετοιμαστεί για έναν δεύτερο χειμώνα χωρίς αέριο από ρωσικούς αγωγούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάκαμψη της ζήτησης θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές πάνω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα φέτος, από περίπου 40 ευρώ τώρα, αλλά και να μειώσει τα αποθέματα.

bloomberg 25

«Ορισμένες μεταποιητικές βιομηχανίες μετατοπίστηκαν πέρυσι από το φυσικό αέριο σε άλλα καύσιμα», δήλωσε ο Πάτρικ Πουγιάν, διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies SE. «Φέτος λειτουργούν αντιστρόφως, επιστρέφουν από το ντίζελ ή το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο, οπότε δημιουργείται πρόσθετη ζήτηση», σημείωσε. 

Παράλληλα, σύμφωνα με την Energy Aspects Ltd, μαζί με τα διυλιστήρια, και τα πετροχημικά εργοστάσια θα είναι επίσης ένας καλός δείκτης της ανάκαμψης, επειδή μπορούν εύκολα να επιστρέψουν στο φυσικό αέριο για την παραγωγή ενέργειας και θερμότητας.

«Άλλοι κλάδοι έντασης φυσικού αερίου θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν κατά τη διάρκεια του 2023 λόγω του ότι οι μειώσεις της ζήτησής τους είναι αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγής και όχι της αλλαγής καυσίμου», δήλωσε ο σύμβουλος του κλάδου.

Οι προβλέψεις των αναλυτών 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στην Ολλανδία η χρήση φυσικού αερίου στις βιομηχανίες πετρελαίου και χημικών έχει επίσης αρχίσει να υπερβαίνει τα επίπεδα του περασμένου έτους αυτόν τον μήνα.

«Το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος σε συνδυασμό με την ισχυρότερη ζήτηση από το άνοιγμα της Κίνας, σημαίνει ότι αναμένουμε η βιομηχανική παραγωγή να έχει κάποια θετική συμβολή στην ανάπτυξη της ευρωζώνης φέτος», δήλωσε η Maeva Cousin, ανώτερη οικονομολόγος της ευρωζώνης στο Bloomberg Economics. .

Ενώ η Goldman Sachs αναμένει ότι η βιομηχανική ανάκαμψη θα αρχίσει να επιταχύνεται μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, άλλοι αναλυτές προειδοποίησαν ότι μπορεί να αργήσει ακόμη.

«Θα χρειαστεί χρόνος για να πέσουν αρκετά τα τιμολόγια φυσικού αερίου από τους προμηθευτές φυσικού αερίου και σε μια βιώσιμη περίοδο ώστε οι διευθυντές των εργοστασίων να λάβουν την απόφαση να επαναφέρουν σε υψηλότερα επίπεδα την παραγωγή», ανέφερε η Energy Aspects.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.