ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέρδη εν μέσω ανησυχιών για το πετρέλαιο-Ανεβαίνει και το αέριο

14:14 - 27 Μαρ 2023 | Εμπορεύματα
Κέρδη εν μέσω ανησυχιών για το πετρέλαιο-Ανεβαίνει και το αέριο
Ανοδικά κινούνται τη Δευτέρα (27/3) οι τιμές του πετρελαίου, με τους επενδυτές να αξιολογούν τις προσπάθειες των αρχών να «χαλιναγωγήσουν» τις ανησυχίες για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, ενώ τα σχέδια του Βλαντιμίρ Πούτιν να τοποθετήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία εντείνουν τις εντάσεις στην Ευρώπη.

Το μπρεντ σημείωσε άνοδο 2,8% την περασμένη εβδομάδα, ενώ το αμερικανικό αργό ανέκαμψε 3,8% καθώς οι ανησυχίες στον τραπεζικό τομέα υποχώρησαν.

«Οι βραχυπρόθεσμες τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να παραμείνουν ασταθείς, επηρεαζόμενες από την τρέχουσα αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά διατηρούμε θετικές προοπτικές», δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Σταούνοβο.

«Συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι οι αυξανόμενες εισαγωγές και ζήτηση αργού από την Κίνα, συν τη μείωση της ρωσικής παραγωγής, θα ενισχύσουν την αγορά πετρελαίου και θα αυξήσουν τις τιμές τα επόμενα τρίμηνα», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, η First Citizens BancShares Inc δήλωσε ότι θα αποκτήσει τις καταθέσεις και τα δάνεια της Silicon Valley Bank, κλείνοντας ένα κεφάλαιο στην κρίση εμπιστοσύνης που έχει πλήξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Υπάρχουν επίσης ελπίδες για πρόσθετη υποστήριξη για τραπεζική χρηματοδότηση, μετά από αναφορές ότι οι αρχές των ΗΠΑ βρίσκονταν σε αρχικό στάδιο σχετικά με την επέκταση των διευκολύνσεων δανεισμού έκτακτης ανάγκης.

Οι τιμές του πετρελαίου αντλούν επίσης υποστήριξη από τα σχέδια του Πούτιν να τοποθετήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία.

Η κίνηση είναι ένα από τα πιο εμφανή πυρηνικά «σήματα» της Ρωσίας μέχρι σήμερα και μια προειδοποίηση προς το ΝΑΤΟ για τη στρατιωτική υποστήριξή του στην Ουκρανία, η οποία ζήτησε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ως απάντηση. Το ΝΑΤΟ επέκρινε τον Πούτιν για – όπως την αποκάλεσε - την «επικίνδυνη και ανεύθυνη» ρητορική του για τα πυρηνικά.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι η Μόσχα είναι κοντά στην επίτευξη του στόχου της για μείωση της παραγωγής αργού κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα σε περίπου 9,5 εκατομμύρια bpd.

Ωστόσο, οι εξαγωγές αργού της Ρωσίας αναμένεται να παραμείνουν σταθερές καθώς μειώνει την παραγωγή διυλιστηρίων τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία από πηγές του κλάδου και τους υπολογισμούς του Reuters την Παρασκευή.

Οι εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων της Ρωσίας έχουν πληγεί περισσότερο από τις εξαγωγές αργού από το πρόσφατο εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τόνους ντίζελ να έχουν «κολλήσει» στα πλοία που περιμένουν αγοραστές.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,07% στα 70 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,03% στα 75,39 δολάρια το βαρέλι.

Ενισχύεται και το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 4,066% στα 42,765 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του χρυσού υποχωρούν, καθώς η ανάκαμψη των μετοχών μείωσε την απήχηση του μετάλλου ως ασφαλές καταφύγιο.

«Αφού άγγιξε το ψυχολογικό επίπεδο των 2.000 δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, έπειτα υπήρξε υποχώρηση. Η όρεξη για το πολύτιμο μέταλλο έχει επίσης μετριαστεί από το δολάριο που σταθεροποιείται και τα μικτά σήματα για τη νομισματική πολιτική από τη Fed», δήλωσε ο Λούκμαν Οτουνούγκα, ανώτερος αναλυτής έρευνας στο FXTM .

Ο χρυσός υποχωρεί 1,56% στα 1.970,40 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 1,05% στα 23,095 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,79% στα 4,0427 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,12% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0772 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,31% στο 1,2268 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,16% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8781 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.