ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέρδη για 3η συνεχόμενη ημέρα το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

14:16 - 29 Μαρ 2023 | Εμπορεύματα
Κέρδη για 3η συνεχόμενη ημέρα το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο
Ανοδικά για τρίτη συνεχόμενη ημέρα κινούνται την Τετάρτη (29/3) οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η διακοπή ορισμένων εξαγωγών από το Ιρακινό Κουρδιστάν ενίσχυσε τις ανησυχίες για σύσφιξη της προσφοράς και καθώς η χαλάρωση των φόβων για παγκόσμια τραπεζική κρίση ανεβάζει την όρεξη για ρίσκο στις ευρύτερες αγορές.

Οι εξαγωγές αργού 450.000 βαρελιών την ημέρα από την ημιαυτόνομη περιοχή του βόρειου Κουρδιστάν του Ιράκ σταμάτησαν το Σάββατο έπειτα από μια διαιτητική απόφαση που επιβεβαίωσε ότι χρειαζόταν η συναίνεση της Βαγδάτης για την αποστολή του πετρελαίου.

«Όσο περισσότερο συνεχίζεται η διακοπή, τόσο πιο πολύ θα περιορίζεται η προοπτική της προσφοράς», δήλωσε ο Στίβεν Μπρένοκ του χρηματιστή πετρελαίου PVM.

Την Τετάρτη, η νορβηγική εταιρεία πετρελαίου DNO δήλωσε ότι είχε αρχίσει να διακόπτει την παραγωγή στα κοιτάσματα της στο Κουρδιστάν. Τα πεδία Tawke και Peshkabir της εταιρείας είχαν μέση παραγωγή 107.000 bpd το 2022, το ένα τέταρτο των συνολικών εξαγωγών των Κούρδων.

«Οι ανησυχίες για την προσφορά θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις τιμές του πετρελαίου όσο συνεχίζεται η διαμάχη», δήλωσε η Φιόνα Τσινκότα, ανώτερη αναλυτής χρηματοοικονομικών αγορών στο City Index.

Επίσης δείχνουν να μετριάζονται οι ανησυχίες για τον τραπεζικό τομέα μετά από εβδομάδες αστάθειας στην αγορά που οδήγησαν το πετρέλαιο σε χαμηλό 15 μηνών στις 20 Μαρτίου, με τα νεύρα των επενδυτών να ηρεμούν από την πώληση περιουσιακών στοιχείων της υπό κρίση Silicon Valley Bank.

«Η πρόσφατη ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου οφείλεται κυρίως στο γενικότερο κλίμα. Μπορούμε να δούμε ότι η όρεξη για ανάληψη ρίσκου έχει ανακάμψει σε κάποιο βαθμό, γεγονός που έδωσε ώθηση στα χρηματιστήρια παγκοσμίως και συνέβαλε στην ανάκαμψη του αργού πετρελαίου», δήλωσε ο Λίον Λι, αναλυτής της CMC Markets.

Το πετρέλαιο κερδίζει επίσης υποστήριξη από την πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου την Τρίτη, τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 6,1 εκατομμύρια βαρέλια.

Τα επίσημα δεδομένα για τα αμερικανικά αποθέματα αναμένονται από τη Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών εντός της ημέρας.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,13% στα 74,03 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,86% στα 78,81 δολάρια το βαρέλι.

Μικρή άνοδος για το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 0,697% στα 43,050 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,30% στα 1.984,40 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,24% στα 23,363 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,59% στα 4,1092 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,11% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0855 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,06% στο 1,2347 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,09% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8792 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.