ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υποχωρεί το πετρέλαιο, «τσεκάροντας» την κινεζική ζήτηση

13:54 - 17 Απρ 2023 | Εμπορεύματα
Υποχωρεί το πετρέλαιο, «τσεκάροντας» την κινεζική ζήτηση
Σταθερές έως ελαφρά καθοδικές παρουσιάζονται οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα (17/4) καθώς οι επενδυτές εξετάζουν τα κινεζικά οικονομικά δεδομένα για σημάδια ανάκαμψης της ζήτησης από τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου παγκοσμίως.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων για το ΑΕΠ της Κίνας για το πρώτο τρίμηνο αυτή την εβδομάδα (αύριο) αναμένεται να είναι θετική για τις τιμές των εμπορευμάτων, με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) να προβλέπει ότι θα αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της ζήτησης το 2023.

Ωστόσο, ο Οργανισμός προειδοποίησε στη μηνιαία έκθεσή του ότι οι περικοπές παραγωγής που ανακοινώθηκαν από τον ΟΠΕΚ+ κινδύνευαν να επιδεινώσουν το έλλειμμα προσφοράς πετρελαίου που αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους και θα μπορούσαν να βλάψουν τους καταναλωτές και την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Το αυξανόμενο κόστος για τις προμήθειες αργού στη Μέση Ανατολή, που καλύπτουν περισσότερο από το ήμισυ της ζήτησης της Ασίας, συμπιέζει ήδη τα περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων, ωθώντας τα να εξασφαλίσουν προμήθειες από άλλες περιοχές.

Τα διυλιστήρια αυξάνουν επίσης την παραγωγή βενζίνης ενόψει της αιχμής της καλοκαιρινής ζήτησης, ενώ μειώνουν την παραγωγή ντίζελ εν μέσω επιδείνωσης των περιθωρίων.

«Τα ασθενέστερα περιθώρια κέρδους στα διυλιστήρια παραμένουν χαρακτηριστικό, με την αδυναμία να οφείλεται κυρίως στα μεσαία αποστάγματα. Οι ισχυρότερες τιμές του αργού δεν θα βοηθήσουν ούτε τα περιθώρια κέρδους για τα διυλιστήρια», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ING.

«Εν τω μεταξύ, τα κέρδη από αμερικανικές εταιρείες θα μπορούσαν επίσης να παρέχουν ενδείξεις για την πολιτική πορεία της Federal Reserve και την πορεία του δολαρίου», πρόσθεσε.

Έτσι το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί κατά 0,47% στα 82,06 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,43% στα 85,94 δολάρια το βαρέλι.

Ο χρυσός ενισχύεται κατά 0,2% στα 2,007.76 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,26% στα 25,51 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός υποχωρεί κατά 0,64% στα 4,08 δολάρια η λίβρα.

Το δολάριο ενισχύεται παράλληλα με τις αυξήσεις των επιτοκίων, καθιστώντας το πετρέλαιο σε δολάρια πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Συγκεκριμένα, ενισχύεται κατά 0,15% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,098 δολάρια ανά ευρώ.

Ακόμα ενισχύεται κατά 0,06% σε σχέση με τη βρετανική λίρα και διαμορφώνεται στα 1,240 δολάρια ανά λίρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:17 - 17 Απρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.