ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το «ψαλίδι» της Σαουδ. Αραβίας στην παραγωγή ενισχύει το πετρέλαιο Κύριο

10:50 - 05 Ιουν 2023 | Εμπορεύματα
Το «ψαλίδι» της Σαουδ. Αραβίας στην παραγωγή ενισχύει το πετρέλαιο
Ισχυρή άνοδο καταγράφουν τη Δευτέρα (5/6) οι τιμές του πετρελαίου μετά την υπόσχεση της Σαουδικής Αραβίας για περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή από τον ερχόμενο Ιούλιο, έχοντας ήδη προαναγγείλει άλλες περικοπές την περασμένη εβδομάδα.

Οι τιμές αυξήθηκαν κατά περίπου 1 δολάριο το βαρέλι, καθώς ο κορυφαίος παγκόσμιος εξαγωγέας πετρελαίου δεσμεύτηκε να μειώσει την παραγωγή του κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Ιούλιο. Με αυτή την κίνηση εξισορροπείται η ζήτηση με την προσφορά του «μαύρου χρυσού», σε μία προσπάθεια επαναφοράς της τιμής του σε υψηλότερα επίπεδα.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent ανέρχεται στα 77,15 δολάρια το βαρέλι, αυξημένο κατά 1,02 δολάρια ή 1,3%, ενώ νωρίτερα έφθασε στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 78,73 δολαρίων το βαρέλι. Αντίστοιχα, το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate «σκαρφάλωσε» 1,02 δολάρια ή 1,4%, στα 72,76 δολάρια το βαρέλι, αφού νωρίτερα έφτασε έως τα 75,06 δολάρια το βαρέλι.

Τα συμβόλαια ξεκίνησαν ήδη από την περασμένη Παρασκευή (2/6) την πορεία προς τα κέρδη, καθώς το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι η παραγωγή θα μειωθεί στα 9 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Ιούλιο από περίπου 10 εκατ. bpd τον Μάιο. Η συγκεκριμένη περικοπή είναι η μεγαλύτερη εδώ και χρόνια στη χώρα.

Η Σαουδ. Αραβία συμφώνησε, δε, σε πρόσθετη εθελοντική περικοπή την Κυριακή (4/6) στο πλαίσιο της ευρύτερης συμφωνίας του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων τους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας (OPEC+), για περιορισμό της προσφοράς έως το 2024, καθώς ο οργανισμός επιδιώκει να ενισχύσει τις τιμές του πετρελαίου. Σημειώνεται ότι ο OPEC+ αντλεί περίπου το 40% του παγκόσμιου αργού και έχει πραγματοποιήσει ήδη περικοπές 3,66 εκατ. bpd που αντιστοιχούν στο 3,6% της παγκόσμιας ζήτησης.

«Το Βασίλειο (της Σαουδικής Αραβίας) θα εφαρμόσει μια πρόσθετη εθελοντική περικοπή στην παραγωγή αργού πετρελαίου, ύψους 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο για έναν μήνα που μπορεί να παραταθεί», ανέφερε την Κυριακή το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

Στη συνάντηση, το Ριάντ συμφώνησε επίσης να παρατείνει την κατά 500.000 bpd μείωση παραγωγής -πρόκειται για την περικοπή που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο- έως το 2024. Το Reuters, επικαλούμενο τον Ρώσο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Alexander Novak, ανέφερε ότι η Μόσχα θα επεκτείνει τη δική της μείωση παραγωγής κατά 500.000 bpd μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Rystad Energy, η πρόσθετη περικοπή από τη Σαουδ. Αραβία είναι πιθανό να «βαθύνει» το έλλειμμα της αγοράς πετρελαίου σε περισσότερα από 3 εκατ. bpd τον Ιούλιο, γεγονός που θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές υψηλότερα τις επόμενες εβδομάδες. Πάντως, πολλές από τις μειώσεις του OPEC+ θα έχουν μικρό πραγματικό αντίκτυπο, καθώς οι χαμηλότεροι στόχοι για τη Ρωσία, τη Νιγηρία και την Αγκόλα τις ευθυγραμμίζουν με τα πραγματικά επίπεδα παραγωγής τους. Παράλληλα, επετράπη από τον OPEC+ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) να αυξήσουν τους στόχους παραγωγής κατά 200.000 bpd στα 3,22 εκατ. bpd για να «κατευνάσουν τις ανησυχίες» σχετικά με την πιθανή αποχώρησή τους από τον οργανισμό.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:55 - 05 Ιουν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.