ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σιτηρά: Άλμα 3% στις τιμές μετά τις ουκρανικές επιθέσεις

18:34 - 07 Αυγ 2023 | Εμπορεύματα
Σιτηρά: Άλμα 3% στις τιμές μετά τις ουκρανικές επιθέσεις
Οι επιθέσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο από ουκρανικό drone σε ρωσικό πολεμικό πλοίο καθώς και σε πετρελαιοφόρο, ασκούν ξανά πιέσεις στα σιτηρά, με τις διεθνείς τιμές να σημειώνουν νέο ράλι.

Πιο συγκεκριμένα, οι ανησυχίες για την προσφορά λόγω της κρίσης στη Μαύρη Θάλασσα ώθησαν ανοδικά την τιμή του σιταριού έως και 3,4% στα 6,545 δολάρια το μπούσελ, για να περιοριστούν τα κέρδη του στη συνέχεια στο 1,9%. Την Παρασκευή οι τιμές έκλεισαν 1% υψηλότερα.

Η κυκλοφορία στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ διακόπηκε για αρκετές ώρες.

«Ο κίνδυνος στη Μαύρη Θάλασσα εντείνεται κάθε μέρα και οποιαδήποτε απειλή για τις ρωσικές εξαγωγές είναι πολύ πιο ισχυρή από μια απειλή για τον ουκρανικό διάδρομο εξαγωγών», τόνισε ο Ole Houe, CEO της IKON Commodities.

Η Ρωσία, ο κορυφαίος αποστολέας σιταριού, διακινεί το μεγαλύτερο μέρος των σιτηρών της μέσω της Μαύρης Θάλασσας και βρίσκεται εν μέσω της δεύτερης μεγάλης συγκομιδής, καθιστώντας την περίοδο αυτή κρίσιμη για τη μεταφορά των προϊόντων στις αγορές και την εξασφάλιση επαρκούς προσφοράς ώστε να περιοριστεί το παγκόσμιο κόστος των τροφίμων.

Η απόφαση του Κιέβου να μεταφέρει τον πόλεμο με τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα έρχεται μετά την απόφαση της Μόσχας να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσα, που είχε επιτευχθεί με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ακολούθησαν πυραυλικές επιθέσεις σε ουκρανικά λιμάνια.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας, ενώ οι εξαγωγές της Ρωσίας δεν έχουν επηρεαστεί.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:34 - 07 Αυγ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.