ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φυσικό αέριο: Τι αντανακλά η αστάθεια στην ευρωπαϊκή αγορά Κύριο

12:11 - 28 Αυγ 2023 | Εμπορεύματα
Φυσικό αέριο: Τι αντανακλά η αστάθεια στην ευρωπαϊκή αγορά
Συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, καθώς οι περιορισμένες εξαγωγές από τη Νορβηγία προστέθηκαν στις παρατεταμένες ανησυχίες για πιθανές διαταραχές στις βασικές εγκαταστάσεις εξαγωγής στην Αυστραλία.

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ενισχύθηκαν έως και 4,1% τη Δευτέρα, αφού σημείωσαν άλμα σχεδόν 9% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Παράλληλα, τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια του επόμενου μήνα, ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς για το φυσικό αέριο, διαπραγματεύονταν 2,0% υψηλότερα στα 35,48 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αυτόν τον μήνα, η αγορά βρίσκεται σε αναταραχή εν μέσω διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά στην Αυστραλία, οι οποίες κινδυνεύουν να κορυφωθούν με απεργίες και να περιορίσουν τις παγκόσμιες προμήθειες κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου για την Ευρώπη.

Στο μεταξύ, οι ροές προς την Γηραιά ήπειρο από τον κορυφαίο προμηθευτή της, τη Νορβηγία, υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από έναν χρόνο, αφού οι προμήθειες από το γιγαντιαίο πεδίο Troll διακόπηκαν το Σάββατο στο πλαίσιο προγραμματισμένης συντήρησης.

Ο διαχειριστής του δικτύου της Νορβηγίας Gassco ανακοίνωσε επίσης ότι πραγματοποιήθηκαν επιπλέον εργασίες σε πεδία που παραδίδουν στο δίκτυο Segal, το οποίο συνδέεται με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η διάρκεια αυτών των μειώσεων στη δυναμικότητα έπειτα από προγραμματισμένες εργασίες, παραμένει αδιευκρίνιστη.

Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου κατά περίπου 25% αυτόν τον μήνα αντανακλά τη νευρικότητα που διαπερνά την αγορά μετά τη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Εάν οι απεργίες στην Αυστραλία εξακολουθήσουν να πραγματοποιούνται, οι διαταραχές θα μπορούσαν να αναγκάσουν τους Ασιάτες αγοραστές να ανταγωνιστούν με την Ευρώπη για φορτία αντικατάστασης από τις ΗΠΑ ή το Κατάρ.

bloom 1

 

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.