ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παραμένει σε ανοδική τροχιά το πετρέλαιο- Διολισθαίνει το φυσικό αέριο

13:33 - 29 Αυγ 2023 | Εμπορεύματα
Παραμένει σε ανοδική τροχιά το πετρέλαιο- Διολισθαίνει το φυσικό αέριο
Άνοδο σημείωσαν και στη σημερινή συνεδρίαση οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν τη διαρκή πιθανότητα μιας άλλης αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ που θα υποτιμήσει τη ζήτηση για τον «μαύρο χρυσό».

Πιο αναλυτικά, το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,74% στα 80,67 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent σημειώνει άνοδο 0,72% στα 84,47 δολάρια το βαρέλι.

Ενώ οι περικοπές προσφοράς από τον ΟPEC+ ενίσχυσαν τις τιμές κατά περίπου 12% και 13% για το Brent και το WTI αντίστοιχα, από την αρχή του τρίτου τριμήνου η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου ανησυχεί την αγορά, κυρίως από πλευράς ΗΠΑ και Κίνας.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια για να μειώσει τον επίμονο πληθωρισμό.

«Μπορεί να είναι δύσκολο για τις τιμές του πετρελαίου να διατηρήσουν την ισχυρή ανοδική τάση (που παρατηρήθηκε) τον Ιούλιο σε αυτό το στάδιο. Οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα αντιμετωπίσουν πιέσεις το τέταρτο τρίμηνο έως ότου τα επιτόκια κορυφωθούν», δήλωσε ο Leon Li, αναλυτής της CMC Markets.

Από την πλευρά της προσφοράς, η τροπική καταιγίδα Idalia έπληξε τη δυτική Κούβα τη Δευτέρα. «Τέτοια περιστατικά θα παραμείνουν καταλύτες στην ανοδική κίνηση, καθώς η πετρελαϊκή κοινότητα είναι επί του παρόντος πολύ ευαίσθητη σε διακοπές σε οποιοδήποτε διυλιστήριο, οπουδήποτε στον κόσμο», δήλωσε ο John Evans του χρηματιστή πετρελαίου PVM.

«Τέλος» στην άνοδο για το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα (29/8) τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς διολισθαίνουν 4,61% στα 36.645 ευρώ η μεγαβατώρα.

Αυτόν τον μήνα, η αγορά βρίσκεται σε αναταραχή εν μέσω διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά στην Αυστραλία, οι οποίες κινδυνεύουν να κορυφωθούν με απεργίες και να περιορίσουν τις παγκόσμιες προμήθειες κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου για την Ευρώπη.

Στο μεταξύ, οι ροές προς την Γηραιά ήπειρο από τον κορυφαίο προμηθευτή της, τη Νορβηγία, υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από έναν χρόνο, αφού οι προμήθειες από το γιγαντιαίο πεδίο Troll διακόπηκαν το Σάββατο στο πλαίσιο προγραμματισμένης συντήρησης.

Ο χρυσός κερδίζει 0,15% στα 1.949,65 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,30% στα 24,323 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,74% στα 3,8205 δολάρια η λίβρα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.