ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί οι τιμές του αργού πετρελαίου «ανηφορίζουν» με ραγδαίο ρυθμό Κύριο

11:32 - 05 Σεπ 2023 | Εμπορεύματα
Γιατί οι τιμές του αργού πετρελαίου «ανηφορίζουν» με ραγδαίο ρυθμό
Η άνοδος που παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα οι τιμές στο πετρέλαιο, έχουν εντείνει τις ανησυχίες στην αγορά, τη στιγμή που οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Ενδεικτικά, το πρωί της Δευτέρας, τα προθεσμιακά συμβόλαια του Brent παράδοσης Νοεμβρίου ενισχύθηκαν κατά 14 σεντς στα 88,70 δολ/βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate παράδοσης Οκτωβρίου αυξήθηκε κατά 25 σεντς στα 85,64 δολ/βαρέλι.

Γιατί ανεβαίνουν ραγδαία οι τιμές πετρελαίου

Σημαντική επιρροή στην πορεία της αγοράς διαδραματίζουν οι ανακοινώσεις  για πρόσθετες μειώσεις στην προμήθεια πετρελαίου από τον OPEC+. «Οι τρεις γύροι περικοπών της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τους εταίρους της στον ΟΠΕΚ+ από τον Σεπτέμβριο του 2022 εξηγούν πλήρως την επιστροφή σε μεγάλο έλλειμμα», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Goldman Sachs.

«Η επιστροφή στα ελλείμματα, με τη σειρά της, εξηγεί σε μεγάλο βαθμό το καλοκαιρινό ράλι στα χρονοδιαγράμματα και τις τιμές του πετρελαίου».

Την περασμένη Πέμπτη που ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ επιβεβαίωσε ότι η χώρα είχε συμφωνήσει με τους εταίρους της στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) σχετικά με τις παραμέτρους για τη συνέχιση των περικοπών των εξαγωγών.

Η Ρωσία είχε δηλώσει νωρίτερα ότι θα μειώσει τις εξαγωγές κατά 300.000 βαρέλια ανά ημέρα (bpd) τον Σεπτέμβριο, μετά από μια περικοπή 500.000 βαρελιών ημερησίως τον Αύγουστο. 

oil 1

O ρόλος της Fed

Αναμφίβολα, οι εικασίες σχετικά με το ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πρόκειται να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, προκειμένου να μην επιβραδύνει την αγορά, επηρεάζουν τις τιμές στο πετρέλαιο.

Η νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει μελλοντικά η Fed παραμένει ένας «άλυτος» γρίφος, με τον επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της iShares Americas στη BlackRock, να σημειώνει ότι η «Η Fed δεν χρειάζεται πλέον να είναι εξαιρετικά επιθετική». «Τώρα είναι η ώρα να αφήσουμε τους περιοριστικούς συντελεστές να συνεχίσουν να λειτουργούν όπως ήταν».

Τα οικονομικά δεδομένα από την Κίνα- ΗΠΑ

Τα οικονομικά δεδομένα από την Κίνα και τις ΗΠΑ, αποτελούν έναν ακόμα παράγοντα αύξησης των τιμών πετρελαίου.

Ο μεταποιητικός τομέας της Κίνας παρουσίασε ισχυρή επέκταση τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της Caixin για τον PMI μεταποίησης.  Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα στοιχεία της Παρασκευής για την απασχόληση ξεπέρασαν τις προσδοκίες, αποκαλύπτοντας αύξηση 187.000 θέσεων εργασίας τον περασμένο μήνα στον μη αγροτικό τομέα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή η ευρύτερη επιβράδυνση στην αμερικανική αγορά εργασίας, που χαρακτηρίζεται από επιβράδυνση της αύξησης των θέσεων, έχει μειώσει την πιθανότητα επικείμενης αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:34 - 05 Σεπ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.