ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ανηφορικό «μονοπάτι» το πετρέλαιο- Ο ρόλος του Μεσανατολικού Κύριο

13:24 - 09 Οκτ 2023 | Εμπορεύματα
Σε ανηφορικό «μονοπάτι» το πετρέλαιο- Ο ρόλος του Μεσανατολικού
Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς ενισχύει τις τιμές του πετρελαίου, αλλά και την αγορά των ομολόγων, ενώ πλήττει τις μετοχές και τα ισραηλινά assets.

Οι τιμές του αργού «εκτινάχθηκαν» στον απόηχο των εχθροπραξιών. Το Brent αυξήθηκε έως και 4 δολάρια το βαρέλι και αργότερα διαπραγματεύθηκε με άνοδο περίπου 2 δολάρια ή 2,64% στα 86,80 δολάρια το βαρέλι. Το νέο «άλμα» διατηρεί, πάντως, τα συμβόλαια του Brent κάτω από τα επίπεδα που επικρατούσαν στο μεγαλύτερο μέρος της περασμένης εβδομάδας και κάτω από το πρόσφατο υψηλό ενός έτους των 97,69 δολαρίων το βαρέλι, που επιτεύχθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου. Το αργό West Texas Intermediate διαπραγματεύεται στα 86,84 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 3,7%.

Σύμφωνα με το Reuters, η πορεία των τιμών στον απόηχο των επιθέσεων του Σαββατοκύριακου, που εξαπέλυσαν οι μαχητές της Χαμάς από το προπύργιό τους στη Γάζα κατά του νότιου Ισραήλ, είναι πιθανόν μια αντανάκλαση ότι η βία αποτελεί μικρή άμεση απειλή διακοπής των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου. Δεν είναι σίγουρο πώς θα εξελιχθεί η τρέχουσα κατάσταση, αλλά η αβεβαιότητα και οι αυξημένοι κίνδυνοι λειτουργούν πιθανότατα ως ανοδικοί (bullish) καταλύτες για τις τιμές του αργού πετρελαίου.

«Η τρέχουσα έκταση της σύγκρουσης δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, αλλά η ανησυχία είναι ότι μπορεί να παρασύρει το Ιράν», τονίζουν οι αναλυτές. «Από γεωπολιτικής άποψης, αυτός ο πόλεμος είναι διαφορετικός από εκείνον του 1973, διότι το πολιτικό και το γεωπολιτικό τοπίο είναι διαφορετικό», προσθέτουν.

Οι αποδόσεις των ισραηλινών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν, με το 100ετές να υποχωρεί κατά 5,3 σεντς για το δολάριο, σε νέο ιστορικό χαμηλό. Το τοπικό νόμισμα, σέκελ, «βυθίστηκε» στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2015 στα 3,9880 ανά δολάριο, ωθώντας την κεντρική τράπεζα της χώρας να προσφερθεί να πουλήσει έως και 30 δισ. δολάρια σε ξένο νόμισμα για να διατηρήσει τη σταθερότητα του σέκελ.

«Άλμα» σημείωσαν τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου της Ευρώπης μετά την ανακάλυψη διαρροής σε αγωγό στην περιοχή της Βαλτικής. Η τιμή του φυσικού αερίου «εκτινάχθηκε» πάνω από τα 40 ευρώ με φόντο αφενός τη διαρροή στον αγωγό, αφετέρου την «εκτόξευση» των τιμών του πετρελαίου μετά τα γεγονότα στο Ισραήλ.

Η διαρροή, σύμφωνα με το Bloomberg, εντοπίστηκε νωρίς την Κυριακή σε υποθαλάσσιο αγωγό που συνδέει τη Φινλανδία με την Εσθονία, τον οποίο οι διαχειριστές έκλεισαν κατά τη διάρκεια της διερεύνησης του προβλήματος. Σε αυτό το κλίμα, το φυσικό αέριο παράδοσης Νοεμβρίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ - ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς - σημειώνει άνοδο άνω του 11% στα 42,50 ευρώ η μεγαβατώρα.

Τέλος, στα βασικά μέταλλα ο χρυσός ενισχύεται κατά 1,04% στα 1.864,35 δολάρια ανά ουγγιά, το ασήμι κερδίζει 0,32% στα 21,793 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κινείται υψηλότερα κατά 0,79% στα 3,6562 δολάρια η λίβρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:57 - 09 Οκτ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.