ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανικές εκλογές: Οι προκλήσεις της μετά-Μέρκελ εποχής για τις επιχειρήσεις Κύριο

15:33 - 25 Σεπ 2021 | Επιχειρήσεις
Γερμανικές εκλογές: Οι προκλήσεις της μετά-Μέρκελ εποχής για τις επιχειρήσεις
Η δύναμη της Ευρώπης βρίσκεται στα πρόθυρα σημαντικής πολιτικής αναταραχής. Μετά από περισσότερα από 15 χρόνια στο τιμόνι της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αποχωρεί.

Μετά τις εκλογές της Κυριακής (26/9), η Γερμανία θα βρεθεί με μια νέα κυβέρνηση, καθώς και με έναν νέο ηγέτη - οι μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις αναρωτιούνται τι θα σημαίνει για αυτές μετά από 18 πολύ δύσκολους μήνες.

Σε έναν κατά τα άλλα ήσυχο παράδρομο στο Μόναχο, μια σειρά αυτοκινήτων κάνει ουρά. Καθώς περιμένουν, μπροστά σε ένα γκαράζ που κρύβεται από μια βαριά βελούδινη κουρτίνα, οι άνθρωποι μέσα καλωσορίζονται με μια επίδειξη ζογκλέρ από δύο πληθωρικούς κλόουν.

Κάθε λίγα λεπτά, η κουρτίνα σηκώνεται και ένα αυτοκίνητο περνάει μέσα. Στο εσωτερικό, πρόκειται για ένα χάος. Μια μεγάλη ομάδα κλόουν είναι απασχολημένη με το να ρίχνει τεράστιες ποσότητες σαπουνιού και νερού σε κάθε αυτοκίνητο καθώς εισέρχεται - και ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες ο ένας πάνω στον άλλον.

Τα ηχεία παίζουν επιτυχίες της ντίσκο, έχει θόρυβο, ζέστη και είναι πολύ, πολύ βρεγμένα. 

Στη συνέχεια, τα αυτοκίνητα περνούν από ένα μάλλον πιο εξελιγμένο αυτόματο πλυντήριο και στέγνωμα, πριν οι επιβάτες διασκεδάσουν με ένα ακόμη θέαμα - αυτή τη φορά με ακροβάτες και άτομα που φυσάνε φωτιές, που σηκώνουν απίστευτα βάρη, καθώς και τους αναπόφευκτους κλόουν.

Αυτό το εξαιρετικό πλυντήριο αυτοκινήτων διευθύνεται από το Circus Krone, μια επιχείρηση που βρίσκεται στο κέντρο του Μονάχου για περισσότερο από έναν αιώνα.

Το τσίρκο λειτουργεί κανονικά σε μια μόνιμη αρένα 3000 θέσεων - ωστόσο δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσει παραστάσεις από τον Μάρτιο του περασμένου έτους, λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη του Circus και τον δαμαστή λιονταριών, Martin Lacey, το πλύσιμο των αυτοκινήτων ήταν ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια του Covid, κρατώντας απασχολημένους τους ερμηνευτές του τσίρκου ενώ έφερε επίσης ένα μικρό αλλά απαραίτητο έσοδο.

Μαζί με τη χρηματοδότηση από το κυβερνητικό πρόγραμμα Kurzarbeit, το οποίο επιδοτεί τους μισθούς όταν μειώνονται οι ώρες των εργαζομένων, αυτό βοήθησε την εταιρεία να αποφύγει να απολύσει άτομα του εργατικού δυναμικού των 240 ατόμων.

Αλλά ο κ. Λέισι είναι απογοητευμένος. Είναι δυσαρεστημένος που παρά τις προσπάθειες της εταιρείας να κάνει την αρένα του τσίρκου ασφαλή για τον Covid, δεν έχει μπορέσει ακόμη να ανοίξει, ενώ άλλα τμήματα της οικονομίας βρίσκονται σε καλό δρόμο για να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Η νέα κυβέρνηση, λέει, θα πρέπει να προσφέρει πιο συνεπείς πολιτικές στο μέλλον.

«Κοστίζει πολλά χρήματα η λειτουργία αυτής της επιχείρησης και επομένως χρειαζόμαστε βοήθεια σε αυτές τις καταστάσεις», επισημαίνει.

«Όταν θεσπίζουν έναν νόμο πρέπει πρώτα να σκεφτούν πραγματικά αυτόν τον νόμο που θέτουν. Έχουν κάνει πολλά μπρος πίσω. Κ’αυτό ήταν πολύ, πολύ δύσκολο.» 

Ελλείψεις εργαζομένων

Σε μικρή απόσταση από την πόλη, στα κελάρια κάτω από το περίτεχνο νεογοτθικό New Town Hall, το εστιατόριο Ratskeller ετοιμάζει μια σειρά από βαυαρικές λιχουδιές για τους βραδινούς πελάτες του.

"Schnitzel, schweinshaxe, sauerbraten ... Πολλοί τουρίστες έρχονται εδώ και φυσικά τρώνε βαυαρικό φαγητό", εξηγεί ο διευθυντής του εστιατορίου Peter Wieser.

Η ζωή ήταν δύσκολη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά ο αριθμός των πελατών έχει αρχίσει να αυξάνεται, αναφέρει ο κ. Wieser.

Ο κ. Wieser ελπίζει η νέα κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι οι φόροι καταναλωτή οι οποίοι μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιδημίας, θα παραμείνουν χαμηλοί. Εύχεται επίσης πως θα γίνει ευκολότερη η πρόσληψη εργαζόμενων μεταναστών, πράγμα που θα βοηθήσει στην επίλυση της έλλειψης εργαζομένων.

«Χρειαζόμαστε εργαζόμενους», λέει.

"Στο παρελθόν, είχαμε μετανάστες εδώ. Τους εκπαιδεύαμε, πλήρωναν φόρους, δούλευαν εδώ. Ξαφνικά έπρεπε να επιστρέψουν στη χώρα τους. Αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος - χρειαζόμαστε αυτούς τους ανθρώπους τώρα".

Ωστόσο για την ζωή υπό έναν νέο Καγκελάριο, επιμένει ότι είναι πολύ ήρεμος.

"Είχαμε 15 χρόνια την Άνγκελα Μέρκελ. Είμαι οπαδός της Άνγκελα Μέρκελ, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να αλλάξουμε και θα το αντιμετωπίσουμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο", λέει χαμογελώντας.

Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Γερμανία, όπως και σε άλλες χώρες, αυτή την στιγμή επικεντρώνονται στη βραχυπρόθεσμη επιβίωση με την ελπίδα της μεσοπρόθεσμης αναβίωσης. Αλλά οι μεγαλύτερες εταιρείες είναι σε θέση να επικεντρωθούν μακροπρόθεσμα.

Αγώνας δρόμου για την τεχνολογία

Στην έκθεση κινητικότητας IAA International στο Μόναχο, το BBC συνάντησε τον Wolf-Henning Scheider, τον διευθύνοντα σύμβουλο του ZF Group, ενός σημαντικού προμηθευτή συστημάτων υψηλής τεχνολογίας για τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Καθώς ετοιμάζεται να υποδεχτεί την ίδια την κυρία Μέρκελ στο περίπτερο του στην έκθεση, αναφέρει ότι ο νέος Καγκελάριος θα πρέπει να πάρει τη θέση του ηγέτη στην ευρωπαϊκή σκηνή.

"Χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρώπη, που να επικεντρωθεί στην τεχνολογία", λέει. 

"Βλέπουμε μια Βόρεια Αμερική, βλέπουμε μια Κίνα, να επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στην πιο εξελιγμένη τεχνολογία και εκπαίδευση, προσπαθώντας να πρωτοστατήσουν. Αυτός είναι ένας διαγωνισμός όπου η Ευρώπη πρέπει να παίξει στο παιχνίδι."

Αυτό είναι ένα ζήτημα που επαναλαμβάνεται από πολλά άλλα ανώτερα στελέχη στην έκθεση - και μάλιστα, σε όλη την επιχειρηματική κοινότητα.

Με τις περιουσίες των κυριότερων κομμάτων να κυμαίνονται καθ 'όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, δεν είναι ακόμη σε καμία περίπτωση σαφές ποιος θα ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης, ακόμα κι αν οι Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς φαίνονται τώρα να είναι σε πλεονεκτική θέση.

Όποιος όμως κι αν κληρονομήσει το κλειδί της Καγκελαρίας, είναι σαφές πως η Γερμανία αντιμετωπίζει μια νέα εποχή - και δεν θα λείψουν οι σκληρές οικονομικές προκλήσεις για τον νέο ηγέτη.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:17 - 25 Σεπ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.