ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ναυάγησαν» οι διαπραγματεύσεις ιταλικής κυβέρνησης-UniCredit για την πώληση της MPS

16:25 - 24 Οκτ 2021 | Επιχειρήσεις
«Ναυάγησαν» οι διαπραγματεύσεις ιταλικής κυβέρνησης-UniCredit για την πώληση της MPS
Σε «ναυάγιο» οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ιταλική κυβέρνηση και στην UniCredit για την πώληση της Banca Monte dei Paschi di Siena (MPS), μετά την αποτυχία των προσπαθειών για επίτευξη συμφωνίας για μια δαπανηρή ανακεφαλαιοποίηση της κρατικοποιημένης τράπεζας.

Άτομα που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις και από τις δύο πλευρές δήλωσαν στο Bloomberg ότι το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών και η UniCredit απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για την πώληση της γηραιότερης τράπεζας της Ιταλίας. 

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι παρά την συμφωνία των δύο μερών του περασμένου Ιουλίου, που ήθελε την UniCredit να παραλαμβάνει μια τράπεζα κεφαλαιακά ουδέτερη, τελικά το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης αποδείχθηκε ανυπέρβλητο.

Τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit Αντρέα Ορσέλ, όσο και η κυβέρνηση Ντράγκι πάλευαν εδώ και μήνες να καταλήξουν στους όρους μίας περίπλοκης συμφωνίας η οποία προέβλεπε μεταξύ άλλων τη διάσπαση της Monte και ότι το κράτος θα εξασφάλιζε μερίδιο σε αυτήν.

Καθώς πλέον οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία, το μέλλον των 21.000 εργαζομένων της ιστορικής τράπεζας με έδρα τη Σιένα παραμένει αβέβαιο.

Βασικό σημείο σύγκρουσης στάθηκε το ποσό κεφαλαίου που χρειαζόταν η Monte προτού περάσει στον έλεγχο της UniCredit.

Η Monte Paschi αξίωνε κεφάλαια που έφταναν τα 7 δισ. ευρώ, τόσο για την ανακεφαλαιοποίηση της, όσο και για το κόστος εθελούσιων αποχωρήσεων εργαζομένων της. Το ποσό όμως ήταν τρεις φορές υψηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών. 

Σε κάθε περίπτωση, η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να βρει μία λύση για τη Monte έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με το αίτημα της Κομισιόν. 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:31 - 24 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.