ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της εταιρείας που κατασκευάζει το λογισμικό «Pegasus»

07:50 - 22 Αυγ 2022 | Επιχειρήσεις
Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της εταιρείας που κατασκευάζει το λογισμικό «Pegasus»
Την παραίτησή του υπέβαλε ο επικεφαλής της ισραηλινής εταιρείας κατασκευής λογισμικών κατασκοπείας NSO Group, Shalev Hulio. Πρόκειται για την εταιρεία που κατασκευάζει το λογισμικό «Pegasus», το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την κατασκοπεία πολιτικών, δημοσιογράφων και ακτιβιστών.

Η ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει ότι μέχρι τον ορισμό διαδόχου στη θέση του CEO, την ηγεσία της αναλαμβάνει ο Chief Operating Officer της εταιρείας, Yaron Shohat, ο οποίος θα επιβλέψει και την αναδιοργάνωσή της.

Πηγές από το εσωτερικό της εταιρείας, τις οποίες επικαλείται το Reuters, αναφέρουν ότι περίπου 100 εργαζόμενοι θα απολυθούν στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης αυτής, υπό την ηγεσία του Shohat.

Η NSO είχε δεχθεί διεθνείς επικρίσεις επειδή παράγει το «Pegasus», το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση επαφών, μηνυμάτων και δεδομένων ενός ατόμου-στόχου στο smartphone του. Σύμφωνα με την NSO, αυτό έχει σκοπό να εντοπίσει τρομοκράτες και εγκληματίες, αλλά στην πραγματικότητα κατασκοπεύτηκαν δημοσιογράφοι και ακτιβιστές σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και το Μεξικό ή η Δυτική Όχθη. Οι γερμανικές αστυνομικές αρχές χρησιμοποιούν επίσης το λογισμικό, όπως έδειξε δημοσιογραφική έρευνα.

Οι ΗΠΑ έθεσαν την NSO σε λίστα κυρώσεων το 2021 για να καταστήσουν πιο δύσκολη την πρόσβαση της εταιρείας στην αμερικανική τεχνολογία. Η Apple και το Facebook κατηγορούν την NSO για «εισβολή» στα προϊόντα τους και έχουν μηνύσει την εταιρεία.

Η NSO επλήγη επίσης από την απόφαση της Ισραηλινής κυβέρνησης να ενισχύσει τους ελέγχους στις εξαγωγές λογισμικού. Με την απόφαση αυτή μειώθηκε από 100 σε 37 ο αριθμός των κρατών που η NSO διέθετε το λογισμικό κατασκοπείας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.