ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tik-Tok: Αισχροκέρδεια σε βάρος οικογενειών από τη Συρία

15:46 - 12 Οκτ 2022 | Επιχειρήσεις
Tik-Tok: Αισχροκέρδεια σε βάρος οικογενειών από τη Συρία
Σύμφωνα με έρευνα που πρόβαλε το BBC, την ίδια ώρα που το tik-tok προβάλει εκκλήσεις για δωρεές από σύριους πρόσφυγες, η πλατφόρμα κρατάει το 70% αυτών.

Συγκεκριμένα παιδιά από εκτοπισμένες οικογένειες από τη Συρία, που βρίσκονται σε προσφυγικά camps αναρτούν στο tik-tok βίντεο, στα οποία ζητούν δωρεές και ψηφιακά δώρα με αξία τις μετρητοίς. Το bbc στο ρεπορτάζ του πρόβαλε ως παράδειγμα ένα βίντεο για το οποίο έγιναν δωρεές ύψους 1.000 δολαρίων, με την οικογένεια να λαμβάνει μόλις ένα ελάχιστο ποσοστό επί αυτού.

Ενώ η εταιρεία είχε ξεκαθαρίσει ότι τέτοιου είδους περιεχόμενο δεν είναι αποδεκτό και ότι οι προμήθεια από τις δωρεές ήταν πολύ μικρότερη από το 70%, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν έχει δώσει ως στοιχείο το ακριβές ποσό που κρατάει η πλατφόρμα από αυτές.

Τη φετινή χρονιά πάντως η ύπαρξη τέτοιων βίντεο στην αρχική σελίδα της πλατφόρμας είχε διχάσει τους χρήστες με άλλους να τα υποστηρίζουν και άλλους να κάνουν λόγο για εράνους - απάτη. 

Πως όμως αξιοποίησαν το tik-tok οι οικογένειες από τη Συρία;

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε σε πολλούς το γεγονός ότι άνθρωποι που βρίσκονταν σε camp είχαν πρόσβαση στην πλατφόρμα και σκέφτηκαν ένα τέτοιο τρόπο προκειμένου να έχουν έσοδα. Όπως έγινε γνωστό, υπάρχουν κάποιοι μεσάζοντες του tik - tok, που προμήθευαν τις οικογένειες στα camp κινητά και εξοπλισμό προκειμένου να δημιουργούν και να αναρτούν αυτά τα βίντεο.

Οι μεσάζοντες υποστήριξαν ότι δούλευαν με πρακτορεία που συνδέονται με το TikTok στην Κίνα και τη Μέση Ανατολή, που δίνουν πρόσβαση στις οικογένειες σε λογαριασμούς στο TikTok. Αυτά τα πρακτορεία είναι κομμάτι της παγκόσμιας στρατηγικής του TikTok να προωθεί όσους κάνουν ζωντανές αναμεταδόσεις και να ενθαρρύνει τους χρήστες να περνούν περισσότερο χρόνο στην εφαρμογή.

πό την στιγμή που ο αλγόριθμος του TikTok προωθεί περιεχόμενο με γνώμονα την γεωγραφική προέλευση του αριρθμού του χρήστη, οι μεσάζοντες δήλωσαν ότι προτιμούν να χρησιμοποιούν βρετανικές κάρτες SIM. Αυτό συμβαίνει, γιατί όπως υποστήριξαν οι χρήστες του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πιο γενναιόδωροι.

Τα «δώρα» για τα οποία παρακαλούν οι οικογένειες είναι εικονικά, αλλά κοστίζουν στους θεατές χρήματα και μπορούν να εκταμιευτούν από την εφαρμογή ως μετρητά. Οι θεατές στέλνουν τα δώρα- που ποικίλουν από ψηφιακά τριαντάφυλλα με μικρό κόστος, μέχρι ψηφιακά λιοντάρια που κοστίζουν περίπου 500 δολάρια- προκειμένου να επιβραβεύσουν τους δημιουργούς για το περιεχόμενο.

Το tik tok εξακολουθεί να αποκρύβει το ακριβές ποσό που κρατά από τις δωρεές

Για πέντε μήνες, το BBC ακολούθησε 30 λογαριασμούς στο TikTok που έκαναν ζωντανές αναμεταδόσεις από camps της Συρίας με εκτοπισμένους ανθρώπους και δημιούργησε ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή για να αφαιρεί πληροφορίες από αυτούς, δείχνοντας ότι οι θεατές συχνά προσφέρουν ψηφιακά δώρα αξίας μεγαλύτερης από 1.000 δολάρια την ώρα σε κάθε λογαριασμό. Οι οικογένειες στα camps υποστήριξαν ότι λαμβάνουν μόνο ένα ελάχιστο ποσό από αυτές τις δωρεές.

Με το TikTok να αρνείται να αποκαλύψει πόσο είναι το χρηματικό ποσό που λαμβάνει από τα δώρα, το BBC διεξήγαγε ένα πείραμα για να ανακαλύψει πού πηγαίνουν τα χρήματα. Ένας ρεπόρτερ στην Συρία ήρθε σε επαφή με ένα από τα πρακτορεία που συνεργάζονται με το TikTok λέγοντας πως ζει σε camps. Δημιούργησε έναν λογαριασμό και ξεκίνησε την ζωντνανή αναμετάδοση, όσο το προσωπικό του BBC στο Λονδίνο έκανε δώρα αξίας 106 δολαρίων από έναν άλλο λογαριασμό.

Στο τέλος της αναμετάδοσης, το υπόλοιπο του λογαριασμού που έγινε το πείραμα ανήλθε στα 33 δολάρια. Συνεπώς, το TikTok είχε αποσπάσει το 69% της αξίας του δώρου.

Η Marwa Fatafta, από τον οργανισμό για τα ψηφιακά δικαιώματα Access Now αναφέρει ότι αυτές οι αναμεταδόσεις λειτουργούν ενάντια στις πολιτικές του ίδιου του TikTok «για την αποτροπή της βλάβης, του κινδύνου ή της εκμετάλλευσης» ανηλίκων στην πλατφόρμα.

«Το TikTok σαφέστατα λέει ότι οι χρήστες απαγορεύεται να ζητούν ρητά δώρα, καθώς πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση των όρων των υπηρεσιών του, όπως και των δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων», υποστηρίζει.

Αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να μοιράζονται τις ιστορίες τους στο διαδίκτυο «στην προσπάθεια αναζήτησης υποστήριξης και συμπόνιας», αλλά τονίζει ότι αυτές οι αναμεταδόσεις «στερούνται αξιοπρέπειας και είναι εξευτελιστικές».

Aυτή η ιστορία αποτελεί άλλο ένα ''χτύπημα'' για την πλατφόρμα που όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα παρακολουθεί τους χρήστες του, έχοντας πρόσβαση στις πιστωτικές τους κάρτες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.