ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Siemens: €4 δισ. για την πλήρη εξαγορά της Siemens Gamesa

17:56 - 09 Νοε 2022 | Επιχειρήσεις
Siemens: €4 δισ. για την πλήρη εξαγορά της Siemens Gamesa
Οι ισπανικές ρυθμιστικές αρχές έδωσαν το «πράσινο φως» στον γερμανικό όμιλο Siemens Energy για την εξαγορά όλων των υπόλοιπων μετοχών της Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE), που είναι θυγατρική κατασκευής ανεμογεννητριών. Στο τέλος της περιόδου αγοράς, η SGRE δεν θα υφίσταται πλέον.

Ήδη η Siemens Energy κατέχει το 67% της SGRE και πήρε την έγκριση προκειμένου να εξαγοράσει το υπόλοιπο 33%, μέσα στον επόμενο μήνα, έναντι 4 δισ. Όταν ανακοίνωσε την προσφορά νωρίτερα φέτος, η Siemens Energy ανέφερε «ζητήματα οικονομικών επιδόσεων» στην SGRE «λόγω των σημαντικών πιέσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού των ανεμογεννητριών».

Η πτωτική πορεία της SGRE

Ο πληθωρισμός και η αβεβαιότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν περιορίσει την κερδοφορία σε ολόκληρο τον κλάδο και η Siemens Energy πιστεύει ότι μπορεί να εξοικονομήσει 300 εκατομμύρια δολάρια ετησίως ενσωματώνοντας την SGRE στη μητρική εταιρεία.

Η SGRE αναγκάστηκε να εκδώσει πολλαπλές προειδοποιήσεις για τα κέρδη από το 2020 και αντικατέστησε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της το 2021 και ξανά τον Φεβρουάριο του 2022, σε μια σειρά προσπαθειών να ανατρέψει την αρνητική της πορεία. Παρά το ρεκόρ ανεκτέλεστων παραγγελιών και την ηγετική θέση στην αγορά στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, έχασε περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε εννέα μήνες μέχρι τον Ιούνιο.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι για τις πρόσφατες απώλειες ευθύνονται οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας, υλικών και logistics, μαζί με σοβαρές λειτουργικές προκλήσεις. Η κατασκευή και η διαχείριση του έργου έχουν διαταραχθεί λόγω συμφόρησης λιμένων, καθυστερήσεων αποστολών και μη διαθέσιμων εξαρτημάτων. Το υψηλό κόστος που σχετίζεται με επισκευές χερσαίων στροβίλων έχει αυξήσει την πίεση, μαζί με τις προκλήσεις ανάπτυξης για τη νέα σειρά χερσαίων στροβίλων 5.X της εταιρείας.

Πλήγμα σε ολόκληρο τον κλαδο

Ο πληθωρισμός πλήττει επίσης την ανταγωνιστή Vestas, η οποία (όπως η Siemens Gamesa) αναγκάστηκε να αυξήσει τις τιμές των στροβίλων για να αντισταθμίσει το αυξανόμενο κόστος. Το αυξανόμενο κόστος κεφαλαίου για τουρμπίνες και άλλες βασικές υποδομές ασκεί νέα πίεση στους υπεράκτιους κατασκευαστές αιολικής ενέργειας και τουλάχιστον δύο έργα στις ΗΠΑ προχωρούν σε επαναδιαπραγμάτευση των επιτοκίων για να το αντισταθμίσουν.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 18:49 - 09 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.