ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απώλειες άνω των $400 δισ. για την ευρωπαϊκή βιομηχανία τεχνολογίας

14:03 - 07 Δεκ 2022 | Επιχειρήσεις
Απώλειες άνω των $400 δισ. για την ευρωπαϊκή βιομηχανία τεχνολογίας
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία τεχνολογίας έχει χάσει περισσότερα από 400 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία φέτος, σύμφωνα με την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Atomico.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεσή της «State of European Tech», η συνδυασμένη αξία όλων των δημόσιων και ιδιωτικών ευρωπαϊκών εταιρειών τεχνολογίας μειώθηκε στα 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια από το ανώτατο όριο των 3,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη του 2021.

Τα στοιχεία αποτελούν άλλη μια απόδειξη ότι το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον τομέα της τεχνολογίας. Οι άλλοτε ιδιαίτερα επικερδείς εταιρείες τεχνολογίας είδαν τις μετοχές τους να υφίστανται πίεση από παγκόσμιους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.

Η Federal Reserve και άλλες κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια και αντιστρέφουν τα μέτρα τόνωσης της εποχής της πανδημίας για να αποτρέψουν την εκτίναξη του πληθωρισμού. Αυτό ώθησε τους επενδυτές να επαναξιολογήσουν τις θέσεις τους όσον αφορά τις εταιρείες τεχνολογίας που παρουσίασαν ζημία, καθώς η αξία τους βασίζεται συνήθως στις προσδοκίες για μελλοντικές ταμειακές ροές.

«Ήταν μια δύσκολη χρονιά: πόλεμος στην Ουκρανία, πληθωρισμός, αυξήσεις επιτοκίων, γεωπολιτικές εντάσεις σε όλη την ήπειρο», δήλωσε στο CNBC ο Tom Wehmeier, συνεργάτης της Atomico. «Είναι το πιο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση», συμπλήρωσε.

Στην Ευρώπη, ορισμένες εταιρείες έχουν δει απότομες πτώσεις στην αξία τους. Για παράδειγμα, οι μετοχές της υπηρεσίας μουσικής Spotify έχουν υποχωρήσει πάνω από 60% τον περασμένο χρόνο.

Υπαναχωρούν οι επενδυτές

Η συνολική χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων των ευρωπαϊκών startups αναμένεται να μειωθεί στα 85 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, σύμφωνα με την έκθεση Atomico, η οποία βασίζεται σε ποσοτικά δεδομένα και έρευνες σε 41 χώρες. Αυτό είναι χαμηλότερο κατά 18% από τα περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια ευρωπαϊκών νεοφυών επιχειρήσεων που συγκεντρώθηκαν το 2021.

Ωστόσο, ήταν το δεύτερο υψηλότερο ποσό που έχει επενδυθεί ποτέ στο ευρωπαϊκό τεχνολογικό οικοσύστημα μέχρι σήμερα, είπε η Atomico. Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στην τεχνολογία κατέρριψαν τα ρεκόρ πέρυσι, καθώς η συμμετοχή των επενδυτών από τις ΗΠΑ εκτινάχθηκε σε νέα ύψη.

Φέτος σημειώθηκε αντιστροφή αυτής της τάσης, με τους ξένους επενδυτές να υποχωρούν σε μεγάλο βαθμό. Ο αριθμός των ενεργών επενδυτών των ΗΠΑ σε πρότζεκτ 100 εκατομμυρίων δολαρίων ή περισσότερο μειώθηκε κατά 22% από πέρυσι.

«Τώρα δεν υπάρχει τόση ρευστότητα. Έχουμε περάσει από την περίοδο του 2021 όπου το κεφάλαιο ήταν άφθονο, όταν ήταν φθηνό, σε μια περίοδο όπου είναι πιο δύσκολο να αντληθούν κεφάλαια και όπου το κόστος του κεφαλαίου έχει αυξηθεί», εξήγησε ο Wehmeier.

Η επιβράδυνση ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο

Το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο τεχνολογικός κλάδος της Ευρώπης πήρε… φωτιά, με τα επίπεδα επενδύσεων να παραμένουν 4% υψηλότερα από ό,τι στο ίδιο σημείο του 2021, ανέφερε η Atomico.

Ωστόσο, οι επενδύσεις άρχισαν να επιβραδύνονται από τον Ιούλιο και επιβραδύνθηκαν περαιτέρω έως τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Έκτοτε, τα μηνιαία επίπεδα επενδύσεων κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 3 έως 5 δισεκατομμύρια δολάρια, σε συμφωνία με τα επίπεδα του 2018.

Μεγάλο ήταν και το κύμα απολύσεων στον τομέα της τεχνολογίας. Σύμφωνα με την έκθεση, εταιρείες με έδρα την Ευρώπη απέλυσαν περισσότερους από 14.000 υπαλλήλους φέτος, αντιπροσωπεύοντας το 7% των συνολικών απολύσεων παγκοσμίως.

Υπάρχουν και θετικά

Παρόλα αυτά, η Sarah Guemouri, διευθύντρια της Atomico, λέει ότι υπάρχουν λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι. Το ένα είναι η ανάπτυξη στον κλάδο της τεχνολογίας της Ουκρανίας. Παρά τη βάναυση επίθεση της Ρωσίας, η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει επιστρέψει στα προπολεμικά επίπεδα για το 85% των ουκρανικών εταιρειών πληροφορικής, σύμφωνα με στοιχεία από το Λβιβ. Από την έναρξη του πολέμου, το 77% των επιχειρήσεων ΤΠΕ στην Ουκρανία έχουν προσελκύσει νέους πελάτες.

Και ενώ η εικόνα της αγοράς ήταν ζοφερή φέτος, οι επενδύσεις εξακολουθούν να είναι οκτώ φορές μεγαλύτερες από ό,τι ήταν το 2015.

«Συνολικά, θα πρέπει να αξιολογήσουμε τις εξελίξεις από το φακό ενός πολύ μεγαλύτερου χρονικού ορίζοντα», είπε η Guemouri στο CNBC. «Για εμάς, αυτό για το οποίο είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι είναι το μέλλον και η ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας, η οποία συνεχίζει να είναι τεράστια».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.