ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ifo: Βελτιωμένη εικόνα στη χημική βιομηχανία στη Γερμανία το Φεβρουάριο

11:47 - 09 Μαρ 2023 | Επιχειρήσεις
Ifo: Βελτιωμένη εικόνα στη χημική βιομηχανία στη Γερμανία το Φεβρουάριο
Το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, και ειδικότερα στη χημική βιομηχανία, βελτιώθηκε μερικώς μέσα στο Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη νέα έρευνα του γερμανικού Ινστιτούτου Ifo. Πιο συγκεκριμένα, από τους -25,6 πόντους του Ιανουαρίου, πλέον βρίσκεται στους -18,5.

Όπως σημειώνει βέβαια η Anna Wolf, ειδικός για θέματα βιομηχανίας στο Ifo «την ίδια στιγμή που αρκετές εταιρείες δηλώνουν λιγότερο απαισιόδοξες το Φεβρουάριο, ακόμα περισσότερες είναι εκείνες που δηλώνουν ότι βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση σε σχέση με τον Ιανουάριο. Μεταξύ αυτών και εκείνες που ανήκουν στη χημική βιομηχανία.

Σύμφωνα με την κ. Wolf, αυτό συμβαίνει λόγω της μειωμένης ζήτησης αλλά και της μείωσης των εκκρεμών παραγγελιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εταιρείες δεν περιμένουν να δουν ώθηση από τις εξαγωγικές τους δραστηριότητες.

«Λιγότερες χημικές βιομηχανίες σχεδιάζουν αύξηση τιμών. Αν και το γεγονός αυτό ενδεχομένως να αυξήσει τη ζήτηση, αυτό ασκεί μεγαλύτερη πίεση στα ήδη μειωμένα έσοδά τους, από τη στιγμή που δεν επιλέγουν να μετακυλίσουν το αυξημένο κόστος στις τιμές πώλησης», συμπληρώνει η Anna Wolf.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν και φωτεινά σημεία μέσα στο Φεβρουάριο. Για παράδειγμα η προμήθεια ενδιάμεσων αγαθών βελτιώθηκε αισθητά, με μόλις το 17,4% των εταιρειών να σημειώνουν ακόμα ελλείψεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό το μέγεθος είχε φτάσει ακόμα και το 73% των εταιρειών το Δεκέμβριο του 2021. Τέλος, ο αντίστοιχος δείκτης παρέμεινε θετικός για δεύτερη σερί φορά.

ifo chemical industry

Γράφημα του Ifo για την πορεία του επιχειρηματικού κλίματος στη χημική βιομηχανία από το 2020 έως το 2023

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.