ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κανόνι» στην παγκόσμια τραπεζική αγορά- Πτώχευσε η Silicon Valley Bank

21:00 - 10 Μαρ 2023 | Επιχειρήσεις
«Κανόνι» στην παγκόσμια τραπεζική αγορά- Πτώχευσε η Silicon Valley Bank
«Μαύρη Παρασκευή» στον τραπεζικό κλάδο, καθώς η Silicon Valley Bank απέτυχε να αντλήσει κεφάλαια και κατέρρευσε. Οι ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνια έκλεισαν την SVB και την έθεσαν υπό τον έλεγχο της Ομοσπονδιακής Αρχής Εγγύησης Καταθέσεων των ΗΠΑ (FDIC), επικαλούμενες την ανεπάρκεια ρευστότητας της τράπεζας.

Η FDIC ενεργεί ως διαχειριστής, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα θα ρευστοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία της SVB για να αποπληρώσει τους πελάτες της, συμπεριλαμβανομένων των καταθετών και των πιστωτών. Σημειώνεται ότι η FDIC είναι μια ανεξάρτητη κρατική υπηρεσία που ασφαλίζει τις τραπεζικές καταθέσεις και εποπτεύει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η τυπική ασφάλιση της FDIC καλύπτει έως και 250.000 δολάρια ανά καταθέτη.

Σύμφωνα με το CNN, η ρυθμιστική αρχή ανέφερε ότι όλοι οι ασφαλισμένοι καταθέτες θα έχουν «πλήρη πρόσβαση» στις καταθέσεις τους το αργότερο μέχρι το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας (13/3) και ότι θα πληρώσει στους ανασφάλιστους καταθέτες «με προκαταβολικό μέρισμα εντός της επόμενης εβδομάδας», ενώ θα συνεχίσουν να εξοφλούνται και οι επιταγές. Παράλληλα, δημιούργησε την Deposit Insurance National Bank of Santa Clara, η οποία κατέχει πλέον τις ασφαλισμένες καταθέσεις της SVB.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώχευση τράπεζας στην ιστορία των ΗΠΑ από το 2008 και την κατάρρευση της Washington Mutual και, λίγες ημέρες νωρίτερα, της Lehman Brothers, που προκάλεσε τεράστιες αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές. Η Silicon Valley Bank είχε περίπου 209 δισ. δολάρια σε συνολικό ενεργητικό και περίπου 175,4 δισ. δολάρια σε συνολικές καταθέσεις στο τέλος του περασμένου έτους, σύμφωνα με την FDIC. Νωρίτερα σήμερα, οι προσπάθειες της SVB να αντλήσει κεφάλαια απέτυχαν ενώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανέφεραν πως εξετάζουν την εξαγορά της τράπεζας.

Οι μετοχές της SVB σταμάτησαν να τελούν υπό διαπραγμάτευση στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης της Wall Street, μετά από την πτώση άνω του 60% στις προκαταρκτικές συναλλαγές. Η μετοχή υποχώρησε περίπου 60% την Πέμπτη, αφότου η τράπεζα είπε ότι έπρεπε να πουλήσει ένα χαρτοφυλάκιο αμερικανικών ομολόγων και 1,75 δισ. δολάρια σε μετοχές με ζημία για να καλύψει τις ραγδαία μειούμενες καταθέσεις πελατών. Αρκετές ακόμη τραπεζικές μετοχές σταμάτησαν προσωρινά την διαπραγμάτευσή τους, συμπεριλαμβανομένων των First Republic, PacWest Bancorp και Signature Bank.

Αν και πρόκειται για μία σχετικά άγνωστη τράπεζα, η SVB ήταν η 16η αμερικανική τράπεζα όσον αφορά το μέγεθος του ενεργητικού της και εξυπηρετούσε νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας αυξημένου ρίσκου, που είχαν πληγεί από τα υψηλά επιτόκια και τη συρρίκνωση του επιχειρηματικού κεφαλαίου. Η τράπεζα συνεργάστηκε με σχεδόν τις μισές από το σύνολο των startups τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης, πολλές από τις οποίες απέσυραν ήδη τις καταθέσεις τους από την τράπεζα. Η SVB είναι η πρώτη αμερικανική τράπεζα που κλείνει μετά την Almena State Bank του Κάνσας, το 2020.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:36 - 10 Μαρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.