ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

SVB: Ποιοι οι πιθανοί «μνηστήρες» για την εξαγορά της Κύριο

19:54 - 11 Μαρ 2023 | Επιχειρήσεις
SVB: Ποιοι οι πιθανοί «μνηστήρες» για την εξαγορά της
Μια «Μαύρη Παρασκευή» καταγράφηκε χθες (10/3) για τον τραπεζικό κλάδο παγκοσμίως, καθώς η Silicon Valley Bank δεν κατάφερε να αντλήσει κεφάλαια και έτσι κατέρευσε προκαλώντας «τριγμούς» στις διεθνείς αγορές.

Παρά τις προσπάθειες, η μέχρι πρότινος άγνωστη τράπεζα που κατάφερε να συζητιέται παγκοσμίως, δεν κατάφερε να βρει εγκαίρως αγοραστή, προκειμένου να αποφύγει το «λουκέτο» από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, ωστόσο είναι πολύ πιθανόν ένα τέτοιο ενδεχόμενο να υλοποιηθεί μέχρι τη Δευτέρα (13/3).

Όπως μεταδίδουν το πρακτορείο Reuters και το Bloomberg, στόχος είναι να πωληθεί είτε ολόκληρη η SVB, είτε τμηματικά, σε κομμάτια.

Η επιπλέον δυσκολία που θα έχουν οι υποψήφιοι αγοραστές σε αυτή την περίπτωση είναι ότι η SVB βρίσκεται υπό την εποπτεία του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC), οπότε θα πρέπει να διαπραγματευτούν και με την αρχή.

Δεδομένου ότι η τράπεζα έχει ενεργητικό 200 εκατ. δολαρίων, τα βλέμματα για την εξαγορά στρέφονται σε κάποιους τραπεζικούς κολοσσούς.

Μεταξύ αυτών είναι η JP Morgan Chase και Goldman Sachs, αναφέρουν αρκετά αμερικανικά μέσα. Βέβαια εκπρόσωποι των δύο κολοσσών αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα του Business Insider για τους ενδεχόμενους αγοραστές.

Ποιες οι ανησυχίες

Να σημειωθεί ότι η SVB δεν είναι μια εύκολη περίπτωση και αυτό επειδή δεν ανήκει στην κατηγορία «too big to fail», γεγονός που αποδεικνύεται και από το πόσο εύκολα χρεοκόπησε.

Από τη μία «βύθισε» τις διεθνείς αγορές και ιδιαίτερα τον τραπεζικό και τεχνολογικό τομέα (λόγω των start up πελατών της), από την άλλη δεν προκάλεσε εκροές καταθέσεων από άλλες τράπεζες.

Πιο πιθανή η κρατική παρέμβαση ή η εξαγορά από περιφερειακή τράπεζα

Μιλώντας στο Business Insider, ο Κέβιν Χιλ, senior analyst της Argus Research είπε ότι είναι πιο πιθανή μία κρατική παρέμβαση ή μία εξαγορά από περιφερειακή τράπεζα από το να περάσει στον έλεγχο της Goldman Sachs ή της JPMorgan.

Ως πιθανοί αγοραστές αναφέρονται επιπλέον η First Republic, η Citizens Bank και η PNC Bank.

Nα σημειωθεί τέλος ότι η SVB ήταν η 16η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ σε όρους ενεργητικού με 17 υποκαταστήματα στην Καλιφόρνια και τη Μασαχουσέτη. Επιπλέον η μητρική της SVB έχει και μία μονάδα διαχείρισης πλούτου με αρκετά πλούσιο πελατολόγιο.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:04 - 11 Μαρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.