ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θα είναι η Credit Suisse η επόμενη τράπεζα που θα...καταρρεύσει; Κύριο

10:37 - 15 Μαρ 2023 | Επιχειρήσεις
Θα είναι η Credit Suisse η επόμενη τράπεζα που θα...καταρρεύσει;
Ο Αμερικανός Robert Kiyosaki, επιχειρηματίας, επενδυτής και συγγραφέας best seller, είχε προβλέψει την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, η οποία προκάλεσε την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση. Τώρα, πιστεύει ότι η Credit Suisse θα είναι η επόμενη τράπεζα που θα καταρρεύσει, λόγω των διακυμάνσεων στην αγορά ομολόγων.

Ο Kiyosaki ανησυχεί για την Credit Suisse –την 8η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα του κόσμου- καθώς όπως λέει, η κατάρρευση των ομολόγων προκαλεί μια «τέλεια καταιγίδα».

«Το πρόβλημα είναι η αγορά ομολόγων και η πρόβλεψή μου είναι ότι η επόμενη τράπεζα που θα πέσει θα είναι η Credit Suisse», είπε.

«Η αγορά ομολόγων είναι πολύ μεγαλύτερη από το χρηματιστήριο. Η Fed έχει σηκωθεί και παίζει τον ρόλο του πυροσβέστη και του εμπρηστή», πρόσθεσε ο Kiyosaki.

«Το δολάριο χάνει την ηγεμονία του στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Επομένως (η Fed) θα τυπώσει όλο και περισσότερα δολάρια, προσπαθώντας να αποτρέψει τη βύθιση αυτού του πράγματος», είπε και συνέστησε στους επενδυτές να αναζητήσουν καταφύγιο στα χρυσά και ασημένια νομίσματα.

Έπειτα από την κατάρρευση των αμερικανικών Silicon Valley Bank (SVB) και Signature Bank, που σήμανε συναγερμό στις τραπεζικές αρχές ανά τον πλανήτη, η Credit Suisse παραδέχθηκε ότι βρήκε «ουσιαστικές αδυναμίες» στις διαδικασίες ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της για τις οικονομικές χρήσεις του 2022 και του 2021.

Ο πρόεδρος της Credit Suisse Group AG Axel Lehmann, πάντως, δήλωσε ότι η τράπεζα αντέχει.

«Έχουμε ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου, έναν ισχυρό ισολογισμό», δήλωσε η Lehmann σε συνέδριο του χρηματοοικονομικού τομέα στη Σαουδική Αραβία. Είπε ότι δεν θα είναι σωστό να συγκρίνουμε τα τρέχοντα προβλήματα της Credit Suisse με την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank, καθώς οι τράπεζες έχουν διαφορετικό ρυθμιστικό πλαίσιο.

«Πήραμε ήδη το φάρμακο», είπε, προσθέτοντας ότι η τράπεζα με έδρα τη Ζυρίχη βρίσκεται σε καλό στάδιο σε ότι αφορά στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσής της.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:29 - 15 Μαρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.