ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ifo: Λιγότερες γερμανικές επιχειρήσεις σχεδιάζουν αύξηση τιμών το επόμενο τρίμηνο

20:28 - 12 Απρ 2023 | Επιχειρήσεις
Ifo: Λιγότερες γερμανικές επιχειρήσεις σχεδιάζουν αύξηση τιμών το επόμενο τρίμηνο
Λιγότερες γερμανικές εταιρείες σχεδιάζουν να αυξήσουν τις τιμές τους τους επόμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου ifo. Για την οικονομία στο σύνολό της, οι προσδοκίες για τις τιμές σύμφωνα με την κλίμακα του ifo μειώθηκαν στις 27,2 μονάδες τον Μάρτιο, από 29,2 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Το νούμερο αυτό σηματοδοτεί την έκτη συνεχόμενη πτώση.

«Οι εταιρείες έχουν ήδη μετακυλίσει το μεγαλύτερο μέρος του αυξημένου κόστους τους στους πελάτες. Ταυτόχρονα, η ζήτηση έχει αμβλυνθεί. Αυτό υποδηλώνει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει αργά τους επόμενους μήνες», λέει ο Timo Wollmershäuser, Επικεφαλής Προβλέψεων στο ifo.

Στο επίκεντρο, ωστόσο, παραμένει ο κλάδος του λιανικού εμπορίου, όπου οι προσδοκίες για τις τιμές μειώθηκαν μόνο από τις 50,9 μονάδες στις 49 μονάδες.

Για τα τρόφιμα και τα ποτά, υποχώρησαν μόνο από τις 76,2 μονάδες στις 64,5 μονάδες.

Για τα καταστήματα DIY, εκτινάχτηκαν ακόμη πιο ψηλά, από 39,7 μονάδες σε 55 μονάδες.

Οι προσδοκίες αυξήθηκαν επίσης απότομα για τους λιανοπωλητές παιχνιδιών, από 65,8 μονάδες σε 86,3 μονάδες και για ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, από 55,8 μονάδες σε 72,6 μονάδες.

Οι λιανοπωλητές χαρτικών και χαρτιού, από την άλλη πλευρά, μείωσαν τις προσδοκίες τους για τις τιμές από 85,7 μονάδες σε 45,3 μονάδες.

Οι πάροχοι υπηρεσιών ενίσχυσαν τα σχέδια για τις τιμές τους από 31,7 μονάδες σε 34,7 μονάδες. Ωστόσο, οι περισσότερες αλλαγές στους επιμέρους κλάδους ήταν ελάχιστες.

Ειδικότερα, λιγότεροι κατασκευαστές σχεδιάζουν να αυξήσουν τις τιμές τους.

Οι προσδοκίες εδώ μειώθηκαν από 25,4 μονάδες σε 17,6 μονάδες. Στη βιομηχανία χαρτιού, η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών αναμένει ακόμη και μειώσεις τιμών (μείον 69,3 μονάδες), όπως και εκείνες της χημικής βιομηχανίας (μείον 13 μονάδες).

Το κύμα ανόδου των τιμών υποχωρεί και στις κατασκευές, όπου οι προσδοκίες μειώθηκαν από τις 17,1 μονάδες στις 7,2 μονάδες.

Προσδοκίες τιμών για τις γερμανικές εταιρείες στις κατασκευές, υπηρεσίες, εμπόριο, μεταποίηση από το 2019 έως το 2023

price ifo

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.