ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Commerzbank: Εξασθενεί ο ούριος άνεμος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

17:57 - 19 Μαϊ 2023 | Επιχειρήσεις
Commerzbank: Εξασθενεί ο ούριος άνεμος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Εξασθενεί σιγά-σιγά ο ούριος άνεμος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς όχι μόνο έχουν αρχίσει να πληρώνουν ολοένα και περισσότερα χρήματα για τα επιτόκια καταθέσεων, αλλά και η πορεία σύσφιξης πλησιάζει προς την κορύφωσή της.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης σημείωσαν πτώση στα καθαρά έσοδα από τόκους στο α’ τρίμηνο του 2023.

«Τα έσοδα από τόκους ίσως έφθασαν το “ταβάνι” τους» σχολιάζει στο Bloomberg η Μπετίνα Όρλοπ, επικεφαλής οικονομική διευθύντρια στην Commerzbank, σημειώνοντας ότι είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο ισχυρός ούριος άνεμος σιγά – σιγά εξασθενεί.

Οι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων έφεραν τεράστια κέρδη στις τράπεζες, αλλά και τις «ανάγκασαν» να ανεβάσουν το κόστος δανείων, την ώρα που τα επιτόκια καταθέσεων αυξάνονταν με σαφώς μικρότερο ρυθμό.

Τώρα όμως, οι καταθέτες μεταφέρουν ολοένα και περισσότερα χρήματα στους προθεσμιακούς λογαριασμούς, οι οποίοι έχουν υψηλότερα επιτόκια.

Η Commerzbank, ενδεικτικά, εκτιμάται ότι θα αναγκαστεί να μοιραστεί με τους πελάτες της το 1/3 απ’ ό,τι κερδίζει από τις καταθέσεις έως τα τέλη του έτους, έναντι μόλις 15% στο α’ τρίμηνο. Για την UniCredit, το αντίστοιχο ποσοστό υπολογίζεται στο 40% από 10% προηγουμένως.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.