ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Monte dei Paschi: Η Ιταλία «μάζεψε» €920εκατ. για το 25%

21:19 - 21 Νοε 2023 | Επιχειρήσεις
Monte dei Paschi: Η Ιταλία «μάζεψε» €920εκατ. για το 25%
Το ιταλικό δημόσιο πούλησε τη Δευτέρα μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσοστό 25% της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena, για 920 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας τα σχέδια για εκ νέου ιδιωτικοποίηση της παλαιότερης τράπεζας στον κόσμο, δύο χρόνια μετά αποτυχημένη πρώτη προσπάθεια.

Το Ιταλικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη Δευτέρα (20/11) ότι θα προσφέρει ένα ποσοστό 20% από τις μετοχές του το βράδυ, μετά το κλείσιμο της αγοράς. 

Ωστόσο, η ζήτηση αποδείχθηκε πέντε φορές μεγαλύτερη από το αρχικό ποσοστό που προσφέρθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, αυτό οδήγησε την κυβέρνηση να αυξήσει το ποσοστό πώλησης στο 25%.

Η Ιταλία πραγματοποίησε την πώληση 314,9 εκατ. μετοχών στην τιμή των 2,92 ευρώ ανά μετοχή, προσφέροντας ένα discount 5% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της αγοράς τη Δευτέρα.

Μετά την πώληση, η Ιταλία μειώνει το μερίδιό της στην τράπεζα από 64% σε 39%.

Μετά από την επιτυχημένη συναλλαγή, η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να μειώσει το χρέος της Ιταλίας κατά 920 εκατ. ευρώ. Αυτό γίνεται μάλιστα μερικές ώρες πριν από τις αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους εθνικούς προϋπολογισμούς του 2024.

Η πώληση αυτή αποτελεί ένδειξη της προόδου που έχουν σημειώσει οι ιταλικές τράπεζες στην αποκατάσταση της οικονομικής τους πορείας.

Αυτή η πρόοδος συνέβαλε επίσης στην απροσδόκητη απόφαση της Moody's, του πλέον αυστηρού οίκου αξιολόγησης, να μην υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Ιταλίας, όπως περίμεναν πολλοί.

Αντίθετα, η Moody's αποφάσισε να βελτιώσει τις προοπτικές (outlook) της από αρνητικές σε σταθερές.

Αμέσως μετά την απόφαση της Moody’s την Παρασκευή, η κυβέρνηση της Τζόρτια Μελόνι έδωσε το «πράσινο φως» για την πώληση του μεριδίου της στην παλαιότερη τράπεζα στον κόσμο, όπως αποκαλύπτουν στο πρακτορείο Bloomberg άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Το Σαββατοκύριακο, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει ένα σχέδιο που συζητήθηκε με τους συμβούλους της, UBS και Jefferies, για ταχεία πώληση μέρους των μετοχών της στην Monte dei Paschi.

Η κίνηση αυτή έγινε με στόχο τη βελτίωση της διαφοράς μεταξύ των 10ετών ιταλικών και γερμανικών ομολόγων.

Το 2017, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέτρεψε στην Ιταλία να εθνικοποιήσει την Monte dei Paschi, προϋποθέτοντας όμως τη μελλοντική ιδιωτικοποίησή της με προθεσμία έως το 2021.

Ο πρώην πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε ζητήσει παράταση της προθεσμίας μέχρι τα μέσα του 2024.

Οι διαδοχικές κυβερνήσεις της Ιταλίας προσπαθούν να βρουν τρόπο πώλησης τμήματος των μετοχών της Monte dei Paschi, η οποία διασώθηκε για πρώτη φορά το 2009 και αντιμετωπίζει δυσκολίες να επιτύχει σταθερά κέρδη λόγω περιορισμένων περιθωρίων ελιγμών υπό τους όρους της ΕΕ.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:19 - 21 Νοε 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.