ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Έως €1 τρισ. μπορεί να εξασφαλίσει από πράσινα ομόλογα

09:53 - 20 Οκτ 2020 | Ομόλογα
ΕΚΤ: Έως €1 τρισ. μπορεί να εξασφαλίσει από πράσινα ομόλογα
Μέχρι και 1 τρισ. ευρώ θα μπορούσε να εξασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εάν επιλέξει να εξαιρέσει τις ρυπογόνες εταιρείες από τις αγορές της, στο πλαίσιο των «πράσινων» σχεδίων της επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη.

Ειδικότερα, η μελέτη, που δημοσιεύθηκε από το βρετανικό think tank New Economics Foundation και υποστηρίζεται από την περιβαλλοντική ομάδα Greenpeace, προτρέπει την ΕΚΤ να λάβει υπόψη το αποτύπωμα άνθρακα των εταιρειών κατά την επιλογή του εταιρικού χρέους, το οποίο θα αγοράζει ως μέρος της ποσοτικής χαλάρωσης πολλών τρισ. ευρώ.

Οι ερευνητές του NEF διαπίστωσαν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε ακόμα να αντλήσει από ένα σύνολο 1.829 εταιρικών ομολόγων κεφάλαια ύψους 1,062 τρισ. ευρώ αν εξαιρούσε τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων και εκείνες με σχετικά υψηλούς ρύπους άνθρακα.

Οι συγγραφείς υπολόγισαν ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε ακόμη και να εγκαταλείψει όλα τα ομόλογα που εκδίδονται από κλάδους που σχετίζονται με τον άνθρακα εκτός από τα πράσινα ομόλογα και να διαθέτει χρέος αξίας 1,078 τρισ. ευρώ για να το επενδύσει και να συμπεριλάβει και τα ομόλογα που στερούνται επενδυτικής διαβάθμισης.

Σημειώνεται πως η ΕΚΤ αγόρασε χρέος αξίας 236 δισ. ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγοράς του Εταιρικού Κλάδου, συν 52,4 δισ. ευρώ στο Πρόγραμμα Αγοράς Έκτακτης Ανάγκης για την Πανδημία, το οποίο περιλαμβάνει επίσης εταιρικό χρέος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.