ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Capital Economics- Ομόλογα: Μακρύς ο δρόμος της αύξησης των αποδόσεων

16:26 - 22 Ιουν 2022 | Ομόλογα
Capital Economics- Ομόλογα: Μακρύς ο δρόμος της αύξησης των αποδόσεων
Οι αποδόσεις των κρατικών 10ετών ομολόγων σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές θα συνεχίσουν να αυξάνονται, σύμφωνα με την Capital Economics, καθώς οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν με πιο επιθετικό ρυθμό τη σύσφιξη της πολιτικής τους.

«Αναμένουμε τώρα ότι οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των αναπτυγμένων αγορών θα κορυφωθούν νωρίτερα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι αναμέναμε προηγουμένως», εξηγεί η Franziska Palmas, Markets Economist της Capital Economics.

«Τον Απρίλιο, διατυπώσαμε την άποψη ότι οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων των αναπτυγμένων αγορών θα αυξηθούν περαιτέρω, καθώς οι κεντρικές τράπεζες προχωρούσαν στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Προτείναμε επίσης ότι οι αποδόσεις αυτές θα κορυφωθούν γύρω στα μέσα του 2023, όταν αναμέναμε ότι οι κύκλοι σύσφιξης στις περισσότερες χώρες θα έφταναν στο τέλος τους. Πράγματι, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν σημαντικά σε όλες τις χώρες τους τελευταίους μήνες και αυτό φαίνεται να αντανακλά κυρίως τις αυξήσεις στις προσδοκίες για τα επιτόκια στο εγγύς μέλλον, καθώς οι κεντρικές τράπεζες έχουν προχωρήσει στην ομαλοποίηση της πολιτικής τους», συνεχίζει η Palmas, και εξηγεί ότι «η ταχύτητα όμως του sell-off στις αγορές ομολόγων των αναπτυγμένων αγορών μας εξέπληξε.

Αν και οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων γενικά παραμένουν κάτω από τα επίπεδα στα οποία αναμένει να κορυφωθούν, είναι πάνω από τους στόχους μας για το τέλος του έτους».

Με βάση τα παραπάνω και δεδομένων των πρόσφατων κινήσεων στις αγορές ομολόγων, η Capital Economics πραγματοποίησε ορισμένες αναθεωρήσεις στις προβλέψεις της για τα ομόλογα και στέκεται στα εξής πέντε σημεία:

  • Πρώτον, πιστεύει ότι το ξεπούλημα των ομολόγων θα συνεχιστεί και στο υπόλοιπο του τρέχοντος έτους. Τα στοιχεία από προηγούμενους κύκλους σύσφιξης των ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις εκεί τείνουν να κορυφώνονται γύρω στο χρόνο της τελευταίας αύξησης των επιτοκίων και αναμένει ότι οι κεντρικές τράπεζες γενικά θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια τους επόμενους έξι μήνες.
  • Δεύτερον, αναμένει ότι οι αποδόσεις 10ετών θα κορυφωθούν γύρω στο τέλος του τρέχοντος έτους, αντί στα μέσα του 2023. Αυτό αντανακλά το γεγονός ότι τώρα αναμένεται ότι η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής θα τελειώσει στις αρχές του 2023 ή ακόμη και αργά 2022. Αντίθετα, προηγουμένως η Capital Economics ανέμενε ότι οι κύκλοι σύσφιξης θα τελείωναν μόνο στα μέσα του 2023.
  • Τρίτον, σε ορισμένα μέρη, τώρα η Capital Economics αναμένει επίσης ότι οι αποδόσεις θα κορυφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα, αντανακλώντας την προσδοκία της ότι τα επιτόκια πολιτικής θα αυξηθούν περισσότερο από ό,τι πίστευε προηγουμένως. Για παράδειγμα, οι αναθεωρήσεις στις προβλέψεις της για τα επιτόκια πολιτικής της Fed και της ΕΚΤ σημαίνουν ότι τώρα προβλέπει ότι οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ και των 10ετών ομολόγων της Ευρωζώνης θα κορυφωθούν στο 4% και 2,25%, αντίστοιχα. Αντίθετα, εξακολουθεί να προβλέπει ότι η απόδοση των βρετανικών 10 ετών θα κορυφωθεί στο 3%, καθώς δεν έχει αλλάξει την πρόβλεψή της για την Τράπεζα της Αγγλίας.
  • Τέταρτον, προβλέπει ότι οι αποδόσεις 10ετών θα υποχωρήσουν το 2023 και το 2024, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να αναμένουν νομισματική χαλάρωση. Πιστεύει ότι οι αρχικές μειώσεις στις αποδόσεις θα είναι αρκετά μέτριες στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ευρωζώνη, καθώς αναμένει ότι οι κύκλοι χαλάρωσης εκεί δεν θα ξεκινήσουν το 2024 το νωρίτερο.
  • Πέμπτον, οι νέες της προβλέψεις εξακολουθούν να υποδεικνύουν ότι τα spreads της ευρωζώνης θα διευρυνθούν φέτος, πριν υποχωρήσουν το 2023 και το 2024. Ομολογουμένως, την περασμένη εβδομάδα περίπου, αυτές οι διαφορές μειώθηκαν καθώς η ΕΚΤ έχει φανεί πιο πρόθυμη να παρέμβει για να αποφευχθεί ο «κατακερματισμός». Ωστόσο, πιστεύει ότι η προοπτική νομισματικής σύσφιξης της ΕΚΤ και η επιδείνωση της διάθεσης για «επικίνδυνα» περιουσιακά στοιχεία γενικά θα ασκήσουν σημαντική ανοδική πίεση στα περιφερειακά spreads φέτος.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Capital Economics υποψιάζεται ότι μόνο μια αρκετά απεριόριστη δέσμευση της ΕΚΤ να αγοράσει περιφερειακά ομόλογα θα ήταν αρκετή για να αποτρέψει μια νέα άνοδο των spreads.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:30 - 22 Ιουν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.