ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ομόλογα: Έως €8 δισ. θα αντλήσει η Ελλάδα το 2023 Κύριο

14:38 - 01 Νοε 2022 | Ομόλογα
Ομόλογα: Έως €8 δισ. θα αντλήσει η Ελλάδα το 2023
Η Ελλάδα θα δανειστεί περίπου οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος από τις αγορές ομολόγων εκδίδοντας το πρώτο της πράσινο ομόλογο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Ο ΟΔΔΗΧ, έχει αντλήσει περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος από την έκδοση 10ετούς και 5ετούς ομολόγου αλλά και την επανέκδοση άλλων ομολόγων.

«Οι δανειακές ανάγκες μας για την επόμενη χρονιά είναι περιορισμένες, ειδικά μετά την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του GLF. Θα αντλήσουμε 7-8 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων», δήλωσε στο πρακτορείο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ενώ το ύψος του δανεισμού για το 2023 επιβεβαίωσε και δεύτερος αξιωματούχος.

Πράσινο ομόλογο

Παράλληλα, η Ελλάδα σχεδιάζει επίσης να εκδώσει το πρώτο πράσινο ομόλογο το 2023, έκδοση που αρχικά είχε προγραμματιστεί για φέτος.

«Δεν θέλαμε να προχωρήσουμε με μία τόσο ευαίσθητη έκδοση σε ένα τόσο ευμετάβλητο περιβάλλον. Θα το κάνουμε του χρόνου», είπε στο πρακτορείο.

Το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από τις αρχές του έτους αντανακλώντας την ευρύτερη ανοδική πορεία που καταγράφεται στο σύνολο της ευρωζώνης με την ΕΚΤ να αυξάνει τα επιτόκια στην προσπάθεια της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφωνόταν στο 4,56% σήμερα.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:39 - 01 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.