ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι τοποθετήσεις σε ομόλογα προσφέρουν προοπτική κεφαλαιακής υπεραξίας

13:31 - 07 Φεβ 2024 | Ομόλογα
Οι τοποθετήσεις σε ομόλογα προσφέρουν προοπτική κεφαλαιακής υπεραξίας
Η αγορά δυσκολεύεται να διευκρινίσει το πότε θα ξεκινήσουν οι μειώσεις επιτοκίων και με τι ρυθμό θα πραγματοποιηθούν, καθώς μεταβάλλονται οι προσδοκίες για την πορεία του πληθωρισμού. Στις πρόσφατες συσκέψεις τους, οι Κεντρικές Τράπεζες τόνισαν ότι ολοκληρώθηκαν οι αυξήσεις επιτοκίων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν θα βιαστούν να προβούν σε μειώσεις, καθώς ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμα επιστρέψει στα επιθυμητά επίπεδα. Κατά την άποψή μας, οι μειώσεις επιτοκίων θα ξεκινήσουν περί τα μέσα του έτους και ο αριθμός των μειώσεων θα είναι ενδεχομένως μικρότερος από εκείνον που τιμολογεί η προθεσμιακή αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, αναλυτές της Alpha Bank εκτμούν ότι οι τιμές των κρατικών ομολόγων αναμένεται να παρουσιάσουν ικανοποιητικές αποδόσεις το τρέχον έτος, καθώς συνεχίζεται η τάση αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και οι Κεντρικές Τράπεζες εκτιμάται ότι θα προβούν σε μειώσεις επιτοκίων. Αξίζει να αναφέρουμε ότι παρά την ανάκαμψη που σημείωσαν οι τιμές ομολόγων στα τέλη του 2023, δεν έχουν ακόμα καλύψει τις ισχυρές απώλειες που κατέγραψαν το 2022. Βραχυπρόθεσμα θα μπορούσαν να ενισχυθούν ξανά οι αποδόσεις στη λήξη, κυρίως λόγω ανησυχίας για την προοπτική του πληθωρισμού. Σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, οι ενισχυμένες τιμές ενέργειας και το υψηλότερο κόστος μεταφορών θα οδηγούσε σε εκ νέου αύξηση του πληθωρισμού και οι προσδοκίες για επιθετικές μειώσεις επιτοκίων δεν θα επαληθεύονταν. Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα θεωρούμε ότι οι συνολικές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα είναι ικανοποιητικές και υψηλότερες του πληθωρισμού και των μέσων χρηματαγοράς.

Ευνοϊκή παραμένει η προοπτική για τα εταιρικά ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης. Σημειώνεται ότι τα πιστωτικά περιθώρια υποχώρησαν στα τέλη Ιανουαρίου σε χαμηλό δύο ετών, αντανακλώντας την καλύτερη εταιρική κερδοφορία και τα ισχυρά θεμελιώδη. Τα εταιρικά ομόλογα παρουσιάζουν καλύτερη συμπεριφορά συγκριτικά με τα κρατικά ομόλογα, καθώς τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ, απομάκρυναν το σενάριο της ανώμαλης προσγείωσης της οικονομίας. Οι αυστηρότερες πιστωτικές συνθήκες και η εκτιμώμενη ήπια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας περιορίζουν την ελκυστικότητα των εταιρικών ομολόγων υψηλών αποδόσεων.

Οι προσδοκίες μειώσεων επιτοκίων και η ενίσχυση κερδοφορίας στηρίζουν τις μετοχικές αγορές

Η άνοδος του S&P 500 εκτιμούμε ότι θα συνεχισθεί μεσοπρόθεσμα, καθώς αυξημένα σε ιστορικό υψηλό είναι τα αναμενόμενα κέρδη. Στο δ΄ τρίμηνο του 2023 σημειώνεται ετήσια αύξηση κερδών για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο και συνολικά στο 2024 η ετήσια αύξηση κερδών αναμένεται ισχυρή (11%). Παρά τη ρευστή κατάσταση σε Ουκρανία και Μ. Ανατολή, η επίπτωση των γεωπολιτικών είναι περιορισμένη. Δεν μπορεί ωστόσο να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο αναταράξεων, αν οι αγορές εστιάσουν στα γεωπολιτικά. Ο Stoxx 600 Ευρώπης προσεγγίζει το ιστορικό υψηλό Ιανουάριου του 2022 και θεωρούμε ότι εμφανίζει ελκυστική αποτίμηση στηριζόμενος και από την ήπια απόδοση στη λήξη 10ετούς ομολόγου Γερμανίας. Σε υψηλό από το 1990 ο Nikkei στην Ιαπωνία. Στήριξη από το αδύναμο γιεν.

Εκτιμούμε ότι θα συνεχισθεί η άνοδος του τεχνολογικού δείκτη μεσοπρόθεσμα, καθώς ενισχυμένα σε ιστορικό υψηλό είναι τα εκτιμώμενα κέρδη επόμενων δώδεκα μηνών. Η τιμή/αναμενόμενα κέρδη είναι υψηλή στις 26 φορές, γεγονός που μπορεί να συνεπάγεται διορθωτικά διαστήματα. Θεωρούμε ότι θα διατηρηθεί η δυναμική του κλάδου χρηματοοικονομικών που εμφανίζει την τρίτη ισχυρότερη εξαμηνιαία συνολική και ελκυστική αποτίμηση. Ο αμυντικός κλάδος κοινής ωφέλειας αναμένουμε να ανακάμψει αν υποχωρήσουν οι αποδόσεις στη λήξη κρατικών ομολόγων και καθώς έχει υψηλή μερισματική απόδοση (4,3%). Σε υψηλό από τον Νοέμβριο του 2021 τα εκτιμώμενα κέρδη κλάδου επικοινωνίας, που θεωρούμε ότι στηρίζει τη μεσοπρόθεσμη προοπτική του. Ελκυστική παραμένει η αποτίμηση του κλάδου βασικών καταναλωτικών αγαθών. Αναμένεται να ευνοηθεί ο δείκτης ενέργειας σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης στη Μ. Ανατολή και αύξησης της τιμής πετρελαίου.

Συνεχίζεται η ανοδική τάση της Ινδίας με αύξηση των εκτιμώμενων κερδών σε ιστορικό υψηλό. Ο δείκτης Κίνας εμφάνισε πτώση περίπου -34% στο χρονικό διάστημα από 27/1/23 ως 22/1/24, που πιθανόν είναι υπερβολική. Θεωρούμε ότι είναι ελκυστική η αποτίμηση Κίνας. Η κινεζική μετοχική αγορά θα μπορούσε να ανακάμψει αν δεν χειροτερέψουν τα γεωπολιτικά και καθώς οι κινεζικές αρχές λαμβάνουν μέτρα στήριξης. Ευνοϊκή η τάση Ελλάδας. Ο γενικός δείκτης αυξήθηκε σε υψηλό σχεδόν δέκα ετών, καθώς συνεχίζεται η οικονομική ανάπτυξη και ενισχυμένα είναι τα εκτιμώμενα κέρδη σε υψηλό από το 2011.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:35 - 07 Φεβ 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.