ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκινούν οι διαγωνισμοί για τη ΛΑΡΚΟ-Επιλύεται μια εκκρεμότητα 35 ετών Κύριο

14:33 - 23 Νοε 2020 | Επιχειρήσεις
Ξεκινούν οι διαγωνισμοί για τη ΛΑΡΚΟ-Επιλύεται μια εκκρεμότητα 35 ετών
Στην τελική ευθεία μπαίνει ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, καθώς προγραμματίστηκε για τις 8 Ιανουαρίου του 2021 η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ, που αποτελεί τη μία από τις δύο διαγωνιστικές διαδικασίες για να ξεκινήσει η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

Πρόκειται για το διαγωνισμό που θα πραγματοποιήσει ο ειδικός διαχειριστής και αφορά τα μεταλλευτικά δικαιώματα για τα μεταλλεία της Εύβοιας, της Φθιώτιδας στον Άγιο Ιωάννη και τα αποθέματα μεταλλευμάτων, αγροτεμάχια αλλά και τον κινητό και λοιπό εξοπλισμό στην περιοχή της Λάρυμνας.

Αρχικά ο διαγωνισμός προβλέπει την εκδήλωση ενδιαφέροντος και στην συνέχεια θα γίνει η προεπιλογή.

Ο δεύτερος διαγωνισμός θα διενεργηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και αφορά τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου και τα μεταλλευτικά δικαιώματα του εργοστασίου της Λάρυμνα.

Η ΛΑΡΚΟ είναι μια από τους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο. Λειτουργεί ένα μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα, στη Στερεά Ελλάδα, το οποίο επεξεργάζεται τους λατερίτες που αυτή εξορύσσει για την παραγωγή σιδηρονικελίου με περιεκτικότητα σε νικέλιο 18% -24%.

Η ΛΑΡΚΟ διατηρεί επίσης δικαιώματα εξόρυξης σε τέσσερις περιοχές: τα ορυχεία του Αγίου Ιωάννη (κοντά στη Λάρυμνα), τα ορυχεία της Εύβοιας, τα ορυχεία της Καστοριάς και το ορυχείο λιγνίτη των Σερβίων. Ορισμένα εξ αυτών εκμισθώνονται από το κράτος ή τρίτους, ενώ άλλα ανήκουν στη ΛΑΡΚΟ.

Με το νόμο 4664/2020, η ΛΑΡΚΟ έχει τεθεί σε ειδική διαχείριση από τις 28 Φεβρουαρίου του 2020 και έχει οριστεί ειδικός διαχειριστής.

Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει 55,2% του μετοχικού κεφαλαίου της ΛΑΡΚΟ, η Εθνική Τράπεζα 33,4% και η ΔΕΗ 11,4%.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: 

«Η εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη ΛΑΡΚΟ επιβεβαιώνει την ισχυρή μας βούληση να δοθεί μια λύση σε ένα πρόβλημα 35 ετών. Η ΛΑΡΚΟ ήταν μια «καυτή πατάτα» που κανείς δεν ήθελε να αγγίξει, καθώς η εταιρεία συσσώρευε συνεχώς χρέη προς τους πάντες (ΔΕΗ, ταμεία, προμηθευτές κ.α.), ήταν εκτεθειμένη σε βαριά πρόστιμα -περιβαλλοντικά και όχι μόνο- και έπρεπε να επιστρέψει παράνομες κρατικές ενισχύσεις τέτοιου ύψους που καθιστούσαν μη βιώσιμη τη συνέχιση της λειτουργίας της με το σημερινό μοντέλο. 

Η λύση που προωθούμε έχει χαρακτηριστικά μεταρρύθμισης. Κινείται στο πλαίσιο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014 και επιτρέπει τη συνέχιση της μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας νικελίου της ΛΑΡΚΟ, απαλλαγμένη από τα βάρη του παρελθόντος και με βιώσιμους όρους. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα εκδηλωθεί ικανό ενδιαφέρον και ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί, κατά τρόπο που θα δημιουργεί αξία για την ελληνική οικονομία και θα στηρίζει την απασχόληση».

Τελευταία τροποποίηση στις 15:42 - 23 Νοε 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.