ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο μικροσκόπιο των αρχών «παιχνίδια» με τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές Κύριο

09:19 - 30 Αυγ 2021 | Επιχειρήσεις
Στο μικροσκόπιο των αρχών «παιχνίδια» με τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές
Από τον περασμένο Απρίλιο οπότε και είχαν εντοπιστεί από τις ελεγκτικές αρχές του Υπουργείου Οικονομικών και Εργασίας υποθέσεις με λαθροχειρίες στα στοιχεία που είχαν κατατεθεί για τη λήψη των κρατικών επιδοτήσεων λόγω πανδημίας (Επιστρεπτέες Προκαταβολές, κτλ.) είχε δοθεί η εντολή για εντατικοποίηση των ελέγχων.

Μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση είχε τονιστεί το εξής:

«Οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έδωσαν εντολή να εντατικοποιηθούν περαιτέρω οι έλεγχοι και να συνεργαστούν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για την ταχεία ολοκλήρωση των φακέλων. Οι κ.κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Κωστής Χατζηδάκης διαβεβαιώνουν ότι σε όλες τις ύποπτες περιπτώσεις, τα στοιχεία θα συγκεντρωθούν και θα διαβιβαστούν άμεσα στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και θα ακολουθήσουν οι προσήκουσες κατά περίπτωση ενέργειες».

Πλέον μετά από τέσσερις μήνες που πέρασαν, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν εντοπίσει υποθέσεις που κινούν υποψίες για καταχρηστικές πρακτικές. Έτσι έκαναν τις απαιτούμενες κινήσεις ώστε οι υποθέσεις αυτές, που αφορούν κυρίως το χρηματοδοτικό εργαλείο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας, να ερευνηθούν περαιτέρω, και μετά το πέρας της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και των δηλώσεων Ε3 ώστε να αποκαλυφθούν περιπτώσεις με «μαϊμού» τζίρους και εικονικές προσλήψεις.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες ήδη οι ελεγκτικές αρχές έχουν καταγράψει πάνω από 140 «ύποπτα» ΑΦΜ στο μέτωπο των επιστρεπτέων προκαταβολών και των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού. Είναι χαρακτηριστικό ότι βρέθηκε ΑΦΜ πεθαμένου από το 2019 το οποίο χρησιμοποιήθηκε σε περισσότερες από 20 αιτήσεις για την λήψη ενισχύσεων.

Με βάση το προγραμματισμό στο στόχαστρο μπαίνουν οι ακόλουθες περιπτώσεις:

  1. Διορθωτική πτώση τζίρου: Από το Σεπτέμβριο έως και το Δεκέμβριο θα «τρέξουν» δύο έλεγχοι για όσους «διόρθωσαν» το τζίρο στο Ε3 του 2019. Υπάρχουν ενδείξεις για επαγγελματίες που ενώ δήλωναν χαμηλό τζίρο τα προηγούμενα χρόνια, πέρυσι έσπευσαν να κάνουν διορθωτικές δηλώσεις «φουσκώνοντας» τα έσοδά τους προκειμένου να εμφανίσουν μεγάλη ζημιά και να λάβουν μεγαλύτερα κομμάτια από την πίτα των επιστρεπτέων προκαταβολών.
  2. Πλασματικές μειώσεις τζίρου με μεταφορές τιμολογίων: Το κριτήριο της πτώσης τζίρου πολλοί επιχείρησαν να το καλύψουν με τιμολόγια εκ των υστέρων και για αυτό θα ελεγχθούν ο χρόνος έκδοσης των τιμολογίων και η χρονική απόκλισή τους από φορτωτικές και δελτία αποστολής.
  3. Ψευδείς δηλώσεις εσόδων: Οι αιτούντες άλλα είχαν δηλώσει στις περιοδικές ΦΠΑ και άλλα στην πλατφόρμα MyBusinessSupport.
  4. Αποζημιώσεις COVID: Έχουν εντοπιστεί ιδιοκτήτες που δήλωσαν υπερβολικά μεγάλες αυξήσεις μισθωμάτων στην πλατφόρμα Covid σε συνεννόηση με τον ενοικιαστή για να κερδίσουν υψηλότερη κρατική ενίσχυση. Για παράδειγμα για ενοίκιο που αυξήθηκε στα 1.800 από 800 ευρώ με την αποζημίωση του 80% το όφελος για τον ιδιοκτήτη αυξήθηκε από τα 640 στα 1.440 ευρώ τον μήνα.
  5. Εικονικές προσλήψεις εργαζομένων για να λάβουν το ειδικό μηνιαίο επίδομα 534 ευρώ: Η εκτίμηση των αρχών είναι η κομπίνα στήνεται στηθεί με τη λογική μισά για τον εργοδότη και μισά για τους «μαϊμού» εργαζόμενους.
  6. Πλασματικές αυξήσεις μισθών με στόχο την υψηλότερη χρηματοδότηση από το δημόσιο των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών μέσω του προγράμματος «Συν-Εργασίας».

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο είχαν μπει στο μικροσκόπιο των αρχών οι ακόλουθες περιπτώσεις:

- Μονοπρόσωπη ΙΚΕ στην Πελοπόννησο, που δραστηριοποιείται στο λιανικό εμπόριο κρέατος, είχε δηλώσει συνολικό τζίρο 3.000 ευρώ για το 2019. Πριν από την έναρξη του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για τα τρία τελευταία τρίμηνα του 2019, με τζίρο συνολικού ύψους 1,9 εκατ. ευρώ.

- ΕΠΕ στην Αττική, που δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο εξοπλισμού γραφείου, είχε υποβάλει μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ το 2019 και το 2020. Πριν από την έναρξη του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για τα τέσσερα τρίμηνα του 2019, με τζίρο συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

- Ξενοδοχείο στη Θεσσαλία είχε υποβάλει μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ το 2019 και το 2020. Πριν από την έναρξη του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για το 2019 και το 2020, με τζίρο 3 εκατ. ευρώ και 1 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

- Μονοπρόσωπη ΙΚΕ στην Αττική, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή φυτών, είχε δηλώσει συνολικό τζίρο 7.000 ευρώ για το 2019 και το 2020. Υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για το 2019, με τζίρο ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τα μέτρα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε όλη την Ελλάδα – σε συνεργασία και με τις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ – για την ορθή εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας ανέδειξαν περιπτώσεις φαινομένων καταστρατήγησης του εν λόγω πλαισίου από «επιτήδειους» εργοδότες.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα καφετέριας στη Θεσσαλία, που στεγαζόταν σε κτίριο 25 τ.μ., όπου, κατά τον έλεγχο του κλιμακίου του ΣΕΠΕ, βρέθηκαν εγγεγραμμένοι συνολικά 150 εργαζόμενοι! Από αυτούς, οι 129 είχαν προσληφθεί με σύμβαση μερικής απασχόλησης – για 4 ώρες εργασίας το μήνα κατά μέσο όρο (!) – και οι περισσότεροι είχαν προσληφθεί από τον Νοέμβριο του 2020 και εφεξής, οπότε ξεκίνησε το δεύτερο lockdown. Οι συμβάσεις και των 150 εργαζομένων τέθηκαν σε αναστολή, με αποτέλεσμα να καταστούν δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.