ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BriQ Properties: Συνέργειες με Quest και νέες επενδύσεις

13:19 - 10 Δεκ 2021 | Επιχειρήσεις
BriQ Properties: Συνέργειες με Quest και νέες επενδύσεις
Σε νέες επενδύσεις στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας - logistics - προχωρά BriQ Properties ΑΕΕΑΠ, εκτιμώντας ότι καταγράφονται μεγάλες προοπτικές στον κλάδο. Έτσι χτες, σε εκδήλωση, στον Ασπρόπυργο Αττικής παρουσίασε ένα τμήμα από το σχεδιασμό για τη μονάδα logistics κατηγορίας Ζ3. Η εν λόγω κατηγορία είναι περιζήτητη καθώς εκπληρώνει όλες τις προδιαγραφές για την αποθήκευση χιλιάδων παλετών , παρέχοντας τη δυνατότητα της ρομποτικής αποθήκευσης

Μάλιστα, το πρώτο κτίριο που έχει ολοκληρωθεί είναι έτοιμο να παραδοθεί στον μισθωτή του το Φεβρουάριο του 2022, αφού προηγουμένως έρθει ο εξοπλισμός και τα μηχανήματα.  Μισθωτής θα είναι ο μητρικός όμιλος της BriQ Properties, o όμιλος Quest Συμμετοχών, που αναμένεται να αξιοποιήσει το χώρο για τη διακίνηση των προϊόντων της  Info Quest Technologies. Ουσιαστικά  ο όμιλος αξιοποιεί την καθετοποίηση ώστε να βελτιστοποιήσει τα οικονομικά της οφέλη.

Η έκταση και το μίγμα

Όπως είπε η κα Άννα Αποστολίδου, διευθύνουσα σύμβουλος της BriQ Properties, ανέφερε ότι η έκταση αποκτήθηκε με διαδοχικές αγορές μέσα στο 2020. Έτσι η εταιρεία έχει πλέον στην ιδιοκτησία της ενιαία οικοπεδική έκταση προς ανάπτυξη στον Ασπρόπυργο συνολικής επιφάνειας 102.813 τ.μ.. Έρσι επενδύοντας συνολικά 6,5 εκατ. ευρώ είναι έτοιμη να δημιουργήσει Logistics Center συνολικής επιφάνειας κάλυψης 40.000 τ.μ.

Αναφερόμενη επίσης  κα Αποστολίδου στο χαρτοφυλάκια της εταιρίας τόνισε, επίσης, ότι το 48% των εσόδων της BriQ Properties προέρχεται από τα logistics, το 30% από τα γραφεία το 18% από ξενοδοχεία και το υπόλοιπο 5% από άλλες χρήσεις.

Τόνισε,δε, πως έως πρότινος, το κομμάτι των γραφείων αποτελούσε τη μερίδα του λέοντος στο χαρτοφυλάκιο εκμεταλλεύσεων της εισηγμένης, κάτι που σήμερα έχει αλλάξει καθώς ηγέτης έχει γίνει ο κλάδος των logistics.

Αναλυτικά, στο τέλος 9μήνου 2021 η εταιρεία διέθετε ένα χαρτοφυλάκιο 28 ακινήτων, συνολικής επιφάνειας 125,9 χιλ. τ.μ. Τα δέκα εξ αυτών είναι ακίνητα γραφείων, τα έξι κτίρια logistics, τρία καταστήματα, πέντε ξενοδοχεία, δύο ακίνητα ειδικής χρήσης και δύο οικόπεδα. Η αξία του χαρτοφυλακίου της ανέρχεται στα 116,7 εκατ. ευρώ έναντι 106 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2020 και 42,2 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2019.

Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της BriQ αποτελείται από έξι κτίρια αποθηκευτικών χώρων στα οποία περιλαμβάνεται ένα υπό ανέγερση κτήριο logistics και διανομής που θα έχει συνολική επιφάνεια 20,7 χιλ. τ.μ. και είναι αυτό που ολοκληρώνεται τώρα.

Πάντως όπως είπε η επικεφαλής της εταιρίας αναζητούνται και νέες ευκαιρίες σε ακίνητα. Ωστόσο αναγνώρισε  ότι ο ανταγωνισμός έχει  ενταθεί  ανάμεσα στις ΑΕΑΠ  και  διατύπωσε την προσδοκία και οι υπόλοιπες  εταιρείες  να συμβάλουν στην προσέλκυση επενδυτή με τη διασπορά  των μετοχών στο ευρύ επενδυτικό κοινό και σε Funds.

Υπενθυμίζεται ότι η BriQ Properties Α.Ε.Ε.Α.Π  στις, 14 Δεκεμβρίου 2020, προχώρησε στην αγορά του 80% των μετοχών της εταιρείας «SARMED WAREHOUSES S.A.».

Η SARMED WAREHOUSES S.A. είχε  στην κυριότητά της δύο οικόπεδα, συνολικής έκτασης 131.232,40 τ.μ. επί των οποίων έχουν αναγερθεί κτίρια συνολικής επιφάνειας 58.641,60 τ.μ. αποθηκευτικών και βιομηχανικών χρήσεων, γραφείων και βοηθητικών χώρων. Το τίμημα για την απόκτηση του 80% των μετοχών της εταιρείας ανήλθε σε € 23,6 εκ.

Το κέντρο εφοδιαστικής αλυσίδας

Η όλη επένδυση στο πάρκο όταν ολοκληρωθεί θα παρέχει τη δυνατότητα αποθήκευσης περίπου 29.250 παλετών. Το μέγιστο ύψος αποθήκης είναι 12,20 μέτρα, όταν αντίστοιχα υπό ανέγερση κτίρια ΚΑΔ, επιτυγχάνουν 8 – 9 μέτρα ύψος. Το κτίριο είναι από προκατασκευασμένο (προεντεταμένο) οπλισμένο σκυρόδεμα, πυραντίστασης 120’, το οποίο αποτελεί την μέγιστη πυροπροστασία για κτίρια βιομηχανικά – αποθηκευτικής χρήσης. Θα αποτελέσει ένα από τα πρώτα, αν όχι το πρώτο, εξ ολοκλήρου πιστοποιημένο κτίριο κατηγορίας πυροπροστασίας Ζ3.

Θα διαθέτει χώρο Picking & Loading docks, επιφανείας 2.500τμ, μεταλλικής κατασκευής (επίσης 120’ πυραντίστασης), με μέγιστο ύψος 7,50μ. και πλάτος 18 μέτρα. Το χαρακτηριστικό αυτό, επιτρέπει στον χρήστη του κτιρίου, να πραγματοποιεί εύκολα και γρήγορα τις φορτοεκφορτώσεις των οχημάτων, με άνεση και ασφάλεια. Επίσης, θα έχει 25 ράμπες για τα οχήματα.

Η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο και ο δείκτης Athex ESG

Υπενθυμίζεται ότι η  BriQ Properties εισήλθε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 28 Ιουλίου του 2017, όταν αποσχίστηκε από τον όμιλο Quest Συμμετοχών. Σήμερα η αποτίμηση της εταιρείας στο Χ.Α. είναι στα 75,1 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή να κλείνει χθες στα 2,10 ευρώ. Να σημειωθεί ότι η τιμή της μετοχής σημειώνει άνοδο 28% από τις αρχές τους έτους  και η πρόσφατη άνοδο της μετοχής προεξοφλεί τα μελλοντικά έσοδα από τη μονάδα logistics του Ασπροπύργου. Στο περιθώριο της ξενάγησης  η κα Αποστολίδου διαβλέπει  τη διανομή υψηλότερου  μερίσματος για την οικονομική χρήση του 2022 σε σχέση με το 2021. 

Προσεχώς θα γίνει η πρώτη ΑΕΕΑΠ που εισάγεται στον δείκτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρηματιστηρίου, δηλαδή στο δείκτη με κριτήρια ESG (Environmental Social and Corporate Governance). Οι αλλαγές σε όλους τους δείκτες θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.