ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορονοϊός: Η εστίαση... απορροφά τα νέα μέτρα, χωρίς επιπλέον στήριξη

09:55 - 28 Δεκ 2021 | Επιχειρήσεις
Κορονοϊός: Η εστίαση... απορροφά τα νέα μέτρα, χωρίς επιπλέον στήριξη
Για ακόμη μία φορά η εστίαση βρίσκεται στο επίκεντρο των μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, γεγονός που δημιουργεί "πονοκεφάλους" στους επαγγελματίες του κλάδου.

Ο ήδη επιβαρυμένος κλάδος της εστίασης, καλείται από τις 3 Ιανουαρίου να περιορίσει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του. Το ωράριο μειώνεται, καθώς τα μαγαζιά της εστίασης θα κλείνουν υποχρεωτικά στις 12, ενώ τίθενται περιορισμοί και για τους πελάτες που θα μπορούν να εξυπηρετούν. Υπάρχει όριο πληρότητας, επιτρέπονται μόνο έξι πελάτες ανά τραπέζι και απαγορεύονται οι όρθιοι.

Όλα τα παραπάνω συνεπάγονται ασφαλώς και μείωση τζίρου, αλλά τα περιοριστικά μέτρα δεν συνοδεύτηκαν από μέτρα στήριξης.

Αυτό είναι που εξοργίζει τους επαγγελματίες του κλάδου, που καλούνται για ακόμα μία φορά στα τελευταία δύο χρόνια να αλλάξουν τη λειτουργία της επιχείρησής τους.

Παράλληλα, βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλούς ελέγχους, πρόστιμα, ακόμα και λουκέτα.

Οι πρώτες αντιδράσεις είναι έντονες. Ο Κϋκλος Επαγγελματιών Εστίασης εστιάζει στο γεγονός ότι η μείωση ωραρίου συνιστά και αυτόματη μείωση τζίρου χωρίς αποζημίωση, ενώ παράλληλα σημειώνει πως αναγκαστικά θα μειωθούν και οι ώρες εργασίας των εργαζομένων, οι οποίοι είναι δεδομένο πως θα χάσουν σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους.

Όπως έχουν κάνει και στο παρελθόν, οι επαγγελματίες εστίασης υπογραμμίζουν πως θεωρούν απαραίτητα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο, σημειώνουν πως ο συγκεκριμένος κλάδος αποτελεί εδώ και δύο χρόνια το... εύκολο θύμα. Και φυσικά σημειώνουν πως εδώ και καιρό έχουν σταματήσει να υπάρχουν και οι αντίστοιχες αποζημιώσεις για τα μέτρα που λαμβάνονται και πλήττουν τον τζίρο τους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της πρόσφατης έκθεσης του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ το ποσοστό των επιχειρήσεων με μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα από 14,8% τον Ιούνιο του 2020, αυξήθηκε φέτος σε 24,7% τον Φεβρουάριο και σε 21,4% τον Ιούλιο, ενώ αυξάνονται οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο οριστικού λουκέτου. Ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει αυξημένη πίεση και από τις αυξημένες τιμές ενέργειας που ανεβάζουν τα κόστη λειτουργίας.

Αναμένεται η αντίδραση της κυβέρνησης, που σε πρώτη φάση επέλεξε να μην προαναγγείλει μέτρα στήριξης. Το ερώτημα είναι αν θα επιμείνει στην άποψη πως έχει ήδη δώσει πολλά και πως οι επιχειρηματίες εστίασης είναι "αχάριστοι" ή αν θα αποφασίσει με το νέο έτος, να προσφέρει κάποιες επιπλέον ελαφρύνσεις.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Τελευταία τροποποίηση στις 10:19 - 28 Δεκ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.