ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Jumbo: Η «συνταγή» της επιτυχίας για τη διατήρηση της κερδοφορίας

08:00 - 20 Σεπ 2022 | Επιχειρήσεις
Jumbo: Η «συνταγή» της επιτυχίας για τη διατήρηση της κερδοφορίας
Αύξηση πωλήσεων κατά 12,82%, μικτής κερδοφορίας κατά 21,26% και καθαρής κερδοφορίας κατά 16,94% σημείωσε ο όμιλος Jumbo στο πρώτο εξάμηνο του 2022, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, παρουσιάζοντας «αντισώματα» απέναντι στην ενεργειακή κρίση και τις συνθήκες αβεβαιότητας, που επικρατούν στην αγορά.

Μάλιστα, για το σύνολο του 2022, η διοίκηση της Jumbo διατηρεί τις εκτιμήσεις της για αύξηση πωλήσεων μεταξύ 2% - 5% και καθαρά κέρδη μεταξύ €174 εκατ. - €195 εκατ. με πιθανότερη εξέλιξη το θετικό σενάριο. Για να πετύχει, όμως, τους στόχους του ο όμιλος έδωσε ορισμένες διαβεβαιώσεις προς τους μετόχους και συγκεκριμένα ξεκαθάρισε πως θα συνεχίσει την άρνηση αγορών προϊόντων σε πολλές κατηγορίες, των οποίων οι τιμές δεν καταλήγουν προς όφελος του καταναλωτή. Παράλληλα, τόνισε πως διατηρεί τον προγραμματισμό των νέων επενδύσεων για το 2022 και το 2023, ωστόσο τηρεί στάση αναμονής για το 2024, ενώ ακόμη διατηρεί στο ακέραιο την μερισματική του πολιτική και επιβραβεύει τους πιστούς μετόχους-συνεταίρους του με νέα έκτακτη χρηματική διανομή λόγω της καλής πορείας του 2022 και της αβεβαιότητας του 2023.

Πέραν των προβλέψεων που προαναφέραμε και που βρίσκονται στην επίσημη ανακοίνωση της Jumbo, ενδιαφέρον παρουσιάζει η οικονομική έκθεση του ομίλου στην οποία «ξεδιπλώνεται» με περισσότερες λεπτομέρειες η στρατηγική του για να διατηρήσει την κερδοφόρα πορεία του. Αρχικά, στόχος του είναι να διατηρήσει την ηγετική θέση που κατέχει σε τομείς όπως η λιανική πώληση παιχνιδιών, ειδών βρεφανάπτυξης, ειδών δώρων, ειδών σπιτιού, βιβλιοχαρτοπωλείου κλπ. συναφών και ομοειδών ειδών.

Όπως αναφέρει, μέσα για την υλοποίηση του παραπάνω στόχου αποτελούν:

  • ο συνεχής εμπλουτισμός της ποικιλίας των εμπορευομένων προϊόντων με βάση τις εξελίξεις και τις τάσεις της ζήτησης στις κατηγορίες που δραστηριοποιείται ο όμιλος
  • η διατήρηση των τιμών των προϊόντων σε ανταγωνιστικά επίπεδα
  • η διαφήμιση της ισχυρής επωνυμίας

Οι στόχοι και οι προθέσεις της Jumbo ανά περιοχή που δραστηριοποιείται έχουν ως εξής:

Ελλάδα

Στο τέλος του α’ εξαμήνου ο όμιλος διέθετε 53 καταστήματα στην Ελλάδα. Στόχος της εταιρείας είναι η αποτελεσματικότερη διαχείριση του υπάρχοντος δικτύου και υποδομών της μέσω της επαναξιολόγησης, αλλά και αναβάθμισης των παλαιών καταστημάτων, καθώς και η επέκταση του δικτύου σε σημεία που δεν έχει ακόμα παρουσία η εταιρεία.

Κύπρος

Η θυγατρική εταιρεία JUMBO TRADING LTD διέθετε μέχρι την 30.06.2022 πέντε καταστήματα καθώς και το ηλεκτρονικό κατάστημα (https://www.e-jumbo.gr/el/?country=CY). Ένα στη Λευκωσία, ένα στη Λάρνακα, δύο στη Λεμεσό και ένα στην Πάφο. Πρόθεση της εταιρείας είναι η προσθήκη ενός υπερ-καταστήματος στην Λευκωσία κατά το επόμενο έτος.

Ρουμανία

Η θυγατρική JUMBO ΕC.R SRL διαθέτει μέχρι σήμερα 15 υπέρ-καταστήματα. Συγκεκριμένα μέχρι σήμερα λειτουργούν 4 καταστήματα στο Βουκουρέστι, ένα στην Τιμισοάρα, ένα στην Οράντεα, ένα στην Αράντ, ένα στο Πλοϊέστι, ένα στο Πιτέστι, ένα στη Κωστάντζα, ένα στη Suceava, ένα στο Bacau, ένα στην Braila, ένα στο Brasov και ένα στην Craiova.

Πρόθεση της εταιρείας είναι η προσθήκη ενός υπερ-καταστήματος στην πόλη Sibiu (15.000 τ.μ. περίπου) κατά την τρέχουσα χρήση και δύο ακόμα την επόμενη χρονιά.

Ισραήλ

Κατά τη χρήση 2020 η εταιρεία προχώρησε σε σύμβαση εμπορικής συνεργασίας στην αγορά του Ισραήλ. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022 αναμένεται να λειτουργήσει και το πρώτο κατάστημα που θα φέρει το σήμα JUMBO και στο Ισραήλ.

«Πράσινες» επενδύσεις

Στο πλαίσιο της πολιτικής του για Βιώσιμη Ανάπτυξη, ο όμιλος συνεχίζει και επενδύει σε καταστήματα και αποθήκες στοχεύοντας στην μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Το 2021 ξεκίνησε το τριετές πρόγραμμα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ιδιοκατανάλωσης σε 28 κτηριακές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και Κύπρο με ισχύ που θα ξεπεράσει τα 9,7MWp.

Μέχρι την 16.09.2022 έχουν ολοκληρωθεί τρία έργα στην Κύπρο, με συνολική ισχύ 1,34MWp. Η συνολική παραγωγή των τριών συστημάτων αναμένεται να ξεπεράσει τις 1.997,23 MWh και με τη χρήση τους να επιτευχθεί εξοικονόμηση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της τάξεως των 1.427 τόνων ετησίως. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθούν έξι ακόμα έργα στην Ελλάδα, τα οποία θα έχουν συνολικά 1.450 kWp ισχύ, θα παράγουν 2.150 MWh/έτος και θα προσφέρουν εξοικονόμηση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 1.660 tn/έτος.

Τέλος, όσον αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο ο όμιλος έχει παρουσία στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ενώ εντός του 2023 αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος στη Ρουμανία.

Αριστοτέλης Παππάς

Τελευταία τροποποίηση στις 18:08 - 20 Σεπ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.