ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mytilineos: Πρόβλεψη για EBITDA 1 δισ. ευρώ το 2023 Κύριο

15:42 - 01 Ιουν 2023 | Επιχειρήσεις
Mytilineos: Πρόβλεψη για EBITDA 1 δισ. ευρώ το 2023
Η Mytilineos εκτιμά ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ σε επίπεδο EBITDA το 2023 σε περίπτωση, φυσικά, που δεν θα συμβεί κάποιο απρόβλεπτο γεγονός.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του ομίλου, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στη σημερινή (1/6) Γενική Συνέλευση των μετόχων, προέβλεψε ότι τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) θα φθάσουν κατά το 2023 στο επίπεδο του 1 δισ. ευρώ έναντι 823 εκατ. ευρώ το 2022. Ο ίδιος επανέλαβε πως η επίδοση θα επιτευχθεί παρά το γεγονός ότι έχουν υποχωρήσει οι τιμές του αλουμίνιου και του φυσικού αερίου γιατί ο όμιλος έχει αλλάξει και δεν επηρεάζεται από τις μεταβολές των τιμών.

Παράλληλα, η ΓΣ ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 1,23 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2022.

Η ΓΣ πραγματοποιείται λίγες ώρες μετά την επισημοποίηση της εισόδου του ομίλου στην αγορά του Καναδά, μέσω της εξαγοράς ηλιακού χαρτοφυλακίου ισχύος 1,4 GW από την Westbridge Renewable Energy. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επένδυση στην ιστορία της Mytilineos, ύψους 1,7 δισ. CAD (1,16 δισ. ευρώ) για την κατασκευή 5 φωτοβολταϊκών έργων.

Ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε από το βήμα της ΓΣ πως πρόκειται για μια εξαιρετική επένδυση σε μια σημαντική αγορά στην οποία, ο μέτοχος της εταιρείας Fairfax, θα συμβάλει στην ανάπτυξή της. Όπως σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος, «η εταιρεία έχει αλλάξει κατηγορία και πλέον είμαστε σε άλλα μεγέθη», συμπληρώνοντας πως «κανονικά μας μεγέθη τα είδατε φέτος πρώτη φορά και θα είναι τα κατώτερα σε σχέση με τα επόμενα χρόνια».

Αναφορικά με το ζήτημα της μεταφοράς της έδρας, ο κ. Μυτιληναίος το χαρακτήρισε ως ευαίσθητο θέμα και μάλιστα σε μία ευαίσθητη πολιτικά περίοδο. «Δεν μπορώ να απαντήσω. Δε θέλω να δημιουργήσω πρόβλημα σε κανέναν. Ό,τι και να πω θα δημιουργήσω πρόβλημα», τόνισε. Παράλληλα, πρόσθεσε πως «η επιλογή έδρας είναι εσωτερική επιλογή και απότοκο πίεσης των μετόχων».

Ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως «η απόδοση του ομολόγου της Mytilineos είναι σε επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας. Δεν ξέρουμε πότε θα γίνει η αναβάθμιση (σ.σ. στην Ελλάδα). Καταλύτης είναι η πορεία ανάκτησης της βαθμίδας από την κυβέρνηση», κάτι που προέβλεψε ότι θα γίνει εντός του τρέχοντος έτους.

Για το ίδιο θέμα σημείωσε: «Υπάρχει κι ένα άλλο γεγονός που αναφέρεται και έχει να κάνει με την τοποθέτηση της Ελλάδας στα developed markets (ανεπτυγμένες αγορές)». Όπως είπε, το να μπει η Ελλάδα στις ώριμες αγορές θα σημάνει έλευση μεγάλων κεφαλαίων. «Μόλις πάρει επενδυτική βαθμίδα θα δούμε πολλούς να έρχονται», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για την ενεργειακή κρίση, ο κ. Μυτιληναίος προέβλεψε πως δεν έχουμε τελειώσει καθώς το χειμώνα που πέρασε η Ευρώπη ήταν πάρα πολύ τυχερή, λόγω του ήπιου καιρού και της έλλειψη ζήτησης από την Κίνα που δημιούργησαν ιδανικές συνθήκες. «Η Ευρώπη έχει αέριο, όμως στην Ασία βλέπω οι τιμές να ανεβαίνουν», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

Γνωστοποίησε, επίσης, τα σχέδιο του ομίλου για νέα επένδυση με έμφαση στο αλουμίνιο. «Είναι το μέταλλο της πράσινης μετάβασης», τόνισε με νόημα, ενώ ως προς τη διαπραγμάτευση σε ξένο χρηματιστήριο είπε ότι μετά τις 27 Ιουλίου, όταν δηλαδή η Mytilineos θα βγάλει τα αποτελέσματα εξαμήνου, θα συζητήσει με αναλυτές για το θέμα.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:04 - 01 Ιουν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.