ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγορά ακινήτων: Πάνω από 40% η πτώση στις τιμές τα τελευταία 5 χρόνια

09:52 - 19 Αυγ 2013 | ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Αγορά ακινήτων: Πάνω από 40% η πτώση στις τιμές τα τελευταία 5 χρόνια
Από την αρχή της κρίσης, το 2008, οι τιμές στην αγορά ακινήτων έχουν πάρει την κατιούσα πέφτοντας κατά 40%, ενώ σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, η εικόνα αυτή δε φαίνεται ότι θα «γυρίσει» μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων» η πολλαπλή φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας έχει ασκήσει ισχυρές πιέσεις στην κτηματαγορά τους τελευταίους μήνες

Καθώς μάλιστα το τέλος ακινήτων θα επιβληθεί και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, οι πιέσεις στις τιμές θα ενταθούν, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να πωλήσουν παρά να επιβαρυνθούν με δυσβάστακτους φόρους.

 

Την εικόνα της πτώσης της αγοράς επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της ΤτΕ.

 

asfjsklfjsdklfj

 

Για το β' τρίμηνο του έτους η πτώση των τιμών σε ετήσια βάση ήταν 11,6 κατά μ.ο. Αν σε αυτό προστεθεί και η βουτιά 30% που υπέστησαν οι τιμές των ακινήτων από την αρχή της κρίσης τότε συνολικά η πτώση φθάνει ή και ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις το 40%. Ειδικά στις λεγόμενες ακριβές περιοχές της Αθήνας, κυρίως στα βόρεια προάστια, όπου πριν από την αρχή της κρίσης υπήρχε οικοδομικός οργασμός, σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες απούλητα διαμερίσματα κυρίως από κατασκευαστές, οι οποίοι μειώνουν τις απαιτήσεις τους ακόμη και στο μισό σε σχέση με τα υψηλά του 2006.

 

Την καθοδική πορεία των τιμών πώλησης των ακινήτων ακολουθούν και τα ενοίκια, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις το ψαλίδι σε σχέση με τα όσα ίσχυαν πριν από την κρίση φθάνει ακόμη και στο 50%. Ενώ τα μικρά διαμερίσματα κυρίως στο κέντρο και σε κάποιες άλλες επιλεγμένες περιοχές της Αθήνας, στέκονται αναλογικά "στο ύψος τους", στα προάστια και στα μεγάλα διαμερίσματα η πτώση είναι κατακόρυφη.




Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.