ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ήπια ενίσχυση του κλίματος στην ελληνική αγορά Πληροφορικής

09:04 - 05 Μαϊ 2023 | ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Ήπια ενίσχυση του κλίματος στην ελληνική αγορά Πληροφορικής
Ήπια ενίσχυση σημείωσε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού στην Ελλάδα τον Απρίλιο. Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 95,7 μονάδες από 91,2 μονάδες τον Μάρτιο, σε αντίστοιχο επίπεδο με πέρυσι (95,3 μονάδες).

Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου υποχώρησαν ήπια και ισοσκελίστηκαν τον Απρίλιο, ενώ αντίθετα κινήθηκαν οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, διαμορφούμενες στις +18 μονάδες από +8 μονάδες τον Μάρτιο.

Οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης στον κλάδο βελτιώθηκαν τον Απρίλιο και διαμορφώθηκαν στις +29 μονάδες από +15 μονάδες τον Μάρτιο, όπως και οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση, οι οποίες ενισχύθηκαν και από τις +23 μονάδες διαμορφώθηκαν στις +29 μονάδες.

Ταυτόχρονα περιορίστηκαν ελαφρώς οι πληθωριστικές τάσεις για τις τιμές (στις +6 μονάδες από +8 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο). Τέλος, το 18% (από 46%) των επιχειρήσεων του κλάδου δήλωνε τον Απρίλιο απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία. Στο μεταξύ, το 21% των εταιρειών αναφέρεται σε ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού και ένα 35% στη χαμηλή ζήτηση ως βασικό πρόσκομμα στη λειτουργία της.

Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα

Συνολικά το κλίμα στην ελληνική αγορά βελτιώθηκε τον Απρίλιο και βρέθηκε στην υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 12 μηνών. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε εκ νέου τον Απρίλιο μετά τη μικρή πτώση του προηγούμενου μήνα και διαμορφώθηκε στις 108,8 μονάδες από 107,0 μονάδες τον Μάρτιο (το υψηλότερο σημείο του δείκτη κατά τους τελευταίους 12 μήνες).

Αυτή η εξέλιξη, όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ στην Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας για τον Απρίλιο, είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο και τις Υπηρεσίες, καθώς στους υπόλοιπους τομείς οι μεταβολές ήταν πτωτικές, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη επιδεινώθηκε.

Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, φαίνεται πως κυριαρχεί η αρνητική επίδραση από τη συνεχιζόμενη, αν και λιγότερο έντονα, τάση αύξησης τιμών στα τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά. Όμως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά μέσο όρο φέτος η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινείται υψηλότερα του περυσινού μέσου όρου, όπως άλλωστε συμβαίνει και στο συνολικό δείκτη του οικονομικού κλίματος.

“Ενόψει των επικείμενων εκλογών, φαίνεται πως στην οικονομία κυριαρχούν συνολικά θετικές προσδοκίες, όμως υπάρχει ταυτόχρονα μια στάση αναμονής ενόψει της οικονομικής πολιτικής που θα διαμορφωθεί μετεκλογικά και των υπολοίπων δεδομένων σε ένα ευμετάβλητο παγκόσμιο οικονομικό πλαίσιο”, αναφέρει το ΙΟΒΕ.

Σταθερό το κλίμα στην Ευρώπη

Αμετάβλητος, στο μεταξύ, ήταν ο δείκτης οικονομικού κλίματος σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη τον Απρίλιο. Ο διατηρήθηκε αμετάβλητος τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Ευρωζώνη και διαμορφώθηκε εκ νέου στις 97,4 μονάδες στην Ε.Ε. και στις 99,3 μονάδες στην Ευρωζώνη από 99,2 τον προηγούμενο μήνα.

Όσον αφορά στις τάσεις στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης ενισχύθηκε στην Ισπανία (+3,7) και σε μικρότερο βαθμό στην Πολωνία (+1,1), στη Γερμανία (+0,8) και στην Ιταλία (+0,3), ενώ εξασθένησε ήπια στην Ολλανδία (-1,6) και εντονότερα στη Γαλλία (-4,2).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.