ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καφές: Κουρεύεται το «χαράτσι» του ΕΦΚ στις εξαγωγές

10:09 - 03 Δεκ 2020 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Καφές: Κουρεύεται το «χαράτσι» του ΕΦΚ στις εξαγωγές
Διορθώνει το υπ. Οικονομικών μια στρέβλωση σε σχέση με τις εξαγωγές προϊόντων καφέ από την Ελλάδα και αφαιρεί από τα εξαγόμενα προϊόντα τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ). Επίσης, με μια σειρά ρυθμίσεων που κατατέθηκαν χτες στη Βουλή, ταχτοποιούνται ζητήματα της αγοράς ενώ ορίζεται ότι από την 1η Ιουλίου 2021 θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών, σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή χτες.

Mε τις νέες ρυθμίσεις απαλλάσσεται από τον ΕΦΚ η αιθυλική αλκοόλη, σε περίπτωση χρησιμοποίησης της και για την παρασκευή πρώτης ύλης των φαρμάκων που προορίζονται για ανθρώπινη και κτηνιατρική χρήση. Επίσης μειώνεται στο 13% ο συντελεστής ΦΠΑ στα εκχυλίσματα, αποστάγματα και συμπυκνώματα καφέ, τσαγιού, στα παρασκευάσματα για σάλτσες, στη μουστάρδα, στα παρασκευάσματα για σούπες και ζωμούς, κ.ά.

Τα παραπάνω μέτρα αναμένεται να οδηγήσουν σε μειώσεις τιμών. Επιπλέον για ειδικές κατηγορίες πολιτών προβλέπονται τα εξής:

Ναυτικοί: Απαλλάσσεται από τη φορολογία το εισόδημα από μισθωτή εργασία που αποκτούν αλλοδαποί αξιωματικοί και αλλοδαπό κατώτερο πλήρωμα, οι οποίοι είναι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, σε πλοία του Εμπορικού Ναυτικού με ελληνική σημαία, τα οποία εκτελούν αποκλειστικά διεθνείς πλόες.

Αλιείς: Προκαταβάλλεται η επιστροφή του ΕΦΚ  καυσίμων, σε αλιείς,  κατοίκους μικρών και απομακρυσμένων νησιών, όπου δεν υφίσταται φορολογική αποθήκη καυσίμων ναυτιλίας. Η προκαταβολή είναι ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες οφειλές.

Εξαγωγείς: Επιστρέφεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο καφέ στον τομέα των επιστροφών από πελάτες των εταιρειών επεξεργασίας καφέ. Να σημειωθεί ότι ο ειδικός φόρος επιβαρύνει το προϊόν κατά 3 ευρώ ανά κιλό τον καφέ. Έτσι προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις καφέ θα καταβάλλουν το σύνολο του ειδικού φόρου προς το κράτος και στη συνέχεια θα λαμβάνουν επιστροφή το ποσό που αναλογεί σε εξαγωγές και επιστροφές.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, με το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί να ανασχεθούν τάσεις στην αγορά, που οδηγούσαν σε «μετακόμιση» εγκαταστάσεων εκτός Ελλάδος προς αποφυγή του φόρου σε εξαγόμενα προϊόντα. 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.