ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το πλάνο για να περάσει σε νέα τροχιά η Μαλαματίνα

09:25 - 08 Ιαν 2021 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Το πλάνο για να περάσει σε νέα τροχιά η Μαλαματίνα
Στις 22 Φεβρουαρίου εκδικάζεται από τη δικαιοσύνη η αίτηση για έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης της οινοποιίας Μαλαματίνα που έχει καταθέσει ο όμιλος Μάντης.

Ήδη το όλο πλάνο έχει κατατεθεί από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς και προβλέπει 2,3 εκατ. ευρώ ενδιάμεση χρηματοδότηση από την πλευρά του επενδυτή αλλά και γενναίο κούρεμα οφειλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα βασικά σημεία του σχεδίου εξυγίανσης προβλέπουν τη μεταβίβαση των ακινήτων και εξοπλισμού εκτός από τις κτηριακές εγκαταστάσεις και το μηχανολογικό εξοπλισμό του οινοποιείου της Ριτσώνας, που αποτελούν εξασφαλίσεις μέρος των μη μεταφερόμενων υποχρεώσεων της Εταιρείας προς την Piraeus SNF DAC.

Επίσης οι οφειλές της εταιρείας προς το προσωπικό που ανέρχονται συνολικά σε 141 χιλ. ευρώ, δεν επηρεάζεται από τη Συμφωνία Εξυγίανσης και συνεπώς θεωρούνται μη θιγόμενες οφειλές στη Συμφωνία.

Το όλο πλάνο έχει πάρει, βέβαια, το πράσινο φως των Piraeus SNF DAC, doValue και Εθνική Τράπεζα, καθώς και των συνδεδεμένων μερών και υπογράφεται από πιστωτές που εκπροσωπούν το 79,1% (79,4% αν συμπεριληφθούν και τα συνδεδεμένα μέρη). Με βάση το σχέδιο η Μαλαματίνα υπό το νέο καθεστώς θα εμφανίσει καθαρά κέρδη ήδη από τον δεύτερο χρόνο ενώ ο κύκλος εργασιών της προβλέπεται να αυξάνεται σταδιακά με μέσο ετήσιο ρυθμό 3%, και να ανέλθει σε 14,7 εκατ. ευρώ από το ενδέκατο έτος, ήτοι σε επίπεδα όμοια του 2017 αλλά χαμηλότερα από τα επίπεδα πωλήσεων προ κρίσης. Επίσης σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο σχέδιο η νέα εταιρεία αναμένεται να παράγει 5,6 εκ. λίτρα τελικού προϊόντος το πρώτο έτος λειτουργίας της, όγκος ο οποίος θα αυξηθεί στα 7,5 εκ. λίτρα από το έβδομο έτος, δηλαδή θα πιάσει τα επίπεδα της περιόδου 2017-2018.

Το «κούρεμα» χρέους και οι επενδύσεις

Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο εξυγίανσης προβλέπεται μεταφορά στη νέα εταιρεία του 23,7% ή 8,5 εκατ. ευρώ, της συνολικής οφειλής, ύψους 35,916 εκατ. ευρώ που έχει σήμερα η οινοποιία σε Τράπεζες και λοιπά ιδρύματα - φορείς, δηλαδή σε Piraeus SNF DAC, doValue, Εθνική Τράπεζα και ABS Metexelixis (Qquant).

Σε ότι αφορά την οφειλή προς τη Μάντης Εμπορική Α.Ε. ύψους 219 χιλ. ευρώ (ενδιάμεση χρηματοδότηση) ικανοποιείται βάσει των συμφωνηθέντων όρων μεταξύ εταιρείας και επενδυτή χωρίς να επηρεάζεται από τους όρους της Συμφωνίας Εξυγίανσης. Η Ενδιάμεση Χρηματοδότηση αναμένεται να αυξηθεί μέσα στους επόμενους μήνες δεδομένης της δέσμευσης του επενδυτή να την αυξήσει έως το ποσό των 2,3 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με το άνοιγμα προς το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 2,582 εκατ. ευρώ στη νέα εταιρεία μεταβιβάζεται το 43,4% του ποσού ήτοι τα 1,121 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα αποπληρωθεί σε 240 ισόποσες μηνιαίες δόσεις χωρίς σε αυτές να επιβάλλονται τόκοι, προσαυξήσεις ή λοιπές άλλες επιβαρύνσεις καθ’ όσο χρόνο τηρείται η ρύθμιση της συμφωνίας εξυγίανσης.

Με βάση το σχέδιο εξυγίανσης στη νέα εταιρεία θα μεταφερθεί το 48,8% της συνολικής οφειλής που είναι 1,104 εκατ. ευρώ. Δηλαδή στη νέα εταιρεία θα μεταβιβαστεί οφειλή 539 χιλ. ευρώ, η οποία θα αποπληρωθεί σε 240 ισόποσες μηνιαίες δόσεις χωρίς σε αυτές να επιβάλλονται τόκοι, προσαυξήσεις ή λοιπές άλλες επιβαρύνσεις καθ’ ό χρόνο τηρείται η ρύθμιση της Συμφωνίας Εξυγίανσης.

Σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις της εταιρείας προς το Ελληνικό Δημόσιο και προς τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς που θα δημιουργηθούν από την 01.10.2020 έως και την έκδοση της Δικαστικής Απόφασης που θα επικυρώνει τη Συμφωνία Εξυγίανσης, θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία, η οποία αναλαμβάνει την αποπληρωμή του κεφαλαίου της οφειλής, πλην τόκων, προστίμων, προσαυξήσεων κεφαλαιοποιημένων οφειλών και λοιπών επιβαρύνσεων, που διαγράφονται κατά ποσοστό 100%.

Οφειλές, που τυχόν προκύψουν ή καταλογιστούν ή βεβαιωθούν στην εταιρεία από παρελθόντες, τρέχοντες ή και μελλοντικούς φορολογικούς ελέγχους και αφορούν, ενδεικτικά σε καταλογισμό φόρων, τελών, εισφορών υπέρ Ελληνικού Δημοσίου ή υπέρ τρίτων, φόρου εισοδήματος, παρακρατούμενων ή επιρριπτόμενων φόρων, ΦΠΑ, κ.λπ. καθώς και των τυχόν προστίμων, προσαυξήσεων, τόκων και λοιπών επιβαρύνσεων, και οι οποίοι φόροι ή/και πρόστιμα αφορούν σε οποιαδήποτε παρελθούσα εταιρική χρήση ή και σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα μέχρι την Ημερομηνία Ολοκλήρωσης της Συναλλαγής και για οποιαδήποτε αιτία οποτεδήποτε και εάν προκύψουν, καταλογισθούν, βεβαιωθούν, και ανεξαρτήτως του χρόνου που είχε αρχίσει η ελεγκτική διαδικασία, δεν καταλογίζονται, δεν μεταβιβάζονται και δεν αναλαμβάνονται από τη Νέα Εταιρεία, αλλά θα αποτελούν υποχρέωση της Εταιρείας και θα ικανοποιούνται από το Μη Μεταβιβαζόμενο Ενεργητικό. Αντίστοιχα πρόνοια υπάρχει και για οφειλές, που τυχόν προκύψουν ή καταλογιστούν ή βεβαιωθούν από παρελθόντες, τρέχοντες ή και μελλοντικούς ελέγχους των ασφαλιστικών φορέων.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.