ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΦΑΓΕ:Το «δια ταύτα» της επιλογής για νέο εργοστάσιο στην Ολλανδία

12:31 - 26 Νοε 2021 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
ΦΑΓΕ:Το «δια ταύτα» της επιλογής για νέο εργοστάσιο στην Ολλανδία
Tη χώρα που βρίσκεται στον «πυρήνα» πρωτοπορίας της αγροδιατροφικής παραγωγής, την Ολλανδία, αλλά και εγγύτατα στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης, επιλέγει η εταιρία ΦΑΓΕ για να στήσει τη δεύτερη επί ευρωπαϊκού εδάφους μονάδα παραγωγής γιαουρτιού.

Χτες με επίσης ανακοίνωση δημοσιοποίησε ότι το νέο εργοστάσιο θα κατασκευαστεί στο επιχειρηματικό πάρκο Riegmeer Hoogeveen. Μάλιστα, έχει ήδη υπογραφεί σύμβαση προαίρεσης για ένα οικόπεδο 15 εκταρίων με τον δήμο του Hoogeveen.

Ήδη, βέβαια,  η  Φάγε διαθέτει πέρα από τη μονάδα παραγωγής γιαουρτιού στη Μεταμόρφωση Αττικής  και τυροκομικών στα Τρίκαλα, μια άλλη στο Johnstown των ΗΠΑ. Πλέον με την Ολλανδία, όπου προκρίθηκε μετά το «μπλοκ» των σχεδίων στο Λουξεμβούργο, θα μπορεί να καλύψει με εργοστάσιο εντός ΕΕ τις πολύ «δυνατές» αγορές της Δυτικής Ευρώπης και της Μ. Βρετανίας. Άλλωστε, με βάση τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις για το 9ημο 2021, οι πωλήσεις σε αξία εκτός Ελλάδας αντιπροσωπεύουν το 85,3% των συνολικών πωλήσεών σε αξία για το εννεάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, σε σύγκριση με 85,4% για το εννεάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Επίσης στο εννεάμηνο του 2021, η ΦΑΓΕ κατέγραψε αύξηση πωλήσεων στην Ευρώπη από 166,9 εκατ. δολάρια που ήταν το 2020, σε 188,3 εκατ. δολάρια το 2021, με τα κέρδη προ φόρων να είναι 22,28 εκατ. δολάρια έναντι 24,47 εκατ. δολαρίων πέρυσι.  Επίσης, οι πωλήσεις σε όγκο για το εννεάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 αυξήθηκαν κατά 4,8% σε σύγκριση με το εννεάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Αυτό προέκυψε κυρίως από αυξήσεις σε όγκο πωλήσεων στην Ιταλία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά 12,5%, 7,3%, 3,6% και 0,8% αντίστοιχα

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τη συμβουλευτική εταιρεία Mordor Intelligence, η αγορά του ελληνικού και "ελληνικού τύπου" γιαουρτιού θα συνεχίσει να αναπτύσσεται έως το 2024 με ετήσιο ρυθμό 8%.

Πλέον μετά από 6 χρόνια καθυστέρηση λόγω των αντιρρήσεων που υπήρξαν στο Λουξεμβούργο για την εγκατάσταση εκεί του εργοστασίου η Φάγε φιλοδοξεί ότι θα τρέπει τις και θα τονώσει περαιτέρω τις ούτως ή άλλως υξημένες πωλήσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους, αλλά και θα ισοσταθμίσει κόστη πρώτων υλών αλλά και μεταφορικών καθώς μέχρι τώρα η Ευρωπαϊκή αγορά καλύπτονταν από το εργοστάσιο στη Μεταμόρφωση.

Σύμφωνα , δε, με τα όσα ανακινώθηκαν. το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί το πάρκο Riegmeer Hoogeveen στην Ολλανδία και ήδη έχει υπογραφεί σύμβαση προαίρεσης για οικόπεδο 15 εκταρίων με τον δήμο του Hoogeveen. Η νέα μονάδα αρχικά θα συνεισφέρει επιπλέον 40.000 τόνους παραγωγικής ικανότητας γιαουρτιού ετησίως και θα δημιουργήσει 250 θέσεις πλήρους απασχόλησης. Η ΦΑΓΕ συνεργάζεται στενά, μεταξύ άλλων, με τη NOM (www.nvnom.com), τη NFIA (www.investinholland.com), την επαρχία Drenthe (www.provincie.drenthe.nl), την επιτροπή ύδατος (Waterschap Drents Overijsselse Delta www.wdodelta.nl), το WMD (www.wmd.nl), το NV RENDO (www.rendogroep.nl) και τον δήμο Hoogeveen (www.hoogeveen.nl) για την πραγματοποίηση της νέας μονάδας παραγωγής, η οποία αναμένεται ότι θα λειτουργήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Να σημειωθεί ότι το ύψος της επένδυσης κυμαίνεται στα 150 εκατ. ευρώ και στόχος είναι να λειτουργήσει το νέο εργοστάσιο το δεύτερο εξάμηνο του 2024.  Υπενθυμίζεται ότι στις οικονομικές καταστάσεις για το τρίτο τρίμηνο του 2021, ο όμιλος επισήμανε ότι η νέα μονάδα παραγωγής αρχικά θα συνεισφέρει επιπλέον 40.000 τόνους παραγωγικής δυναμικής γιαουρτιού ετησίως και θα δημιουργήσει 250 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Γιώργος Αλεξάκης

 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:46 - 26 Νοε 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.