ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

TAIΠΕΔ: Τελικές αποφάσεις για δύο μεγάλες επενδύσεις

07:59 - 24 Αυγ 2021 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
TAIΠΕΔ: Τελικές αποφάσεις για δύο μεγάλες επενδύσεις
Εκκίνηση της νέας επιχειρηματικής σεζόν δίνεται μεθαύριο Πέμπτη 26 Αυγούστου από το ΤΑΙΠΕΔ που έχει προγραμματίσει να συνεδριάσει το διοικητικό Συμβούλιο στο πλαίσιο του οποίου αναμένεται να κλείσει τόσο μία από τις μεγαλύτερες και πιο επίπονες διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, αυτή της Εγνατίας, όσο και μια μεγάλη ενεργειακή αποκρατικοποίηση αυτή της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Ειδικότερα στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης αναμένεται να ανακηρυχθεί παραχωρησιούχος της Εγνατίας Οδού το σχήμα της ΓΕΚ Τέρνα – Egis Projects. Η σύμβαση παραχώρησης αφορά στη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού και των τριών καθέτων οδικών αξόνων για χρονική περίοδο 35 ετών. Οι σταθερές επαναλαμβανόμενες ταμειακές ροές που εξασφαλίζει το έργο το κάνουν στα σημαντικότερα στο χαρτοφυλάκιο  παραχωρήσεων του ομίλου. Η Εγνατία Οδός, μήκους 658 χιλιομέτρων, εκτείνεται από την Ηγουμενίτσα στην Περιφέρεια της Ηπείρου (βορειοδυτική ακτή της Ελλάδας) μέχρι τους Κήπους στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης (στον συνοριακό σταθμό με την Τουρκία). Οι τρεις κάθετοι οδικοί άξονες, συνολικού μήκους 225 χιλιομέτρων, αποτελούν συνδέσεις της Εγνατίας Οδού με τις γειτονικές χώρες (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία).

ΔΕΠΑ Υποδομών

Επίσης στη συνεδρίαση του ΤΑΙΠΕΔ θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές για την ΔΕΠΑ Υποδομών. Προσφορές έχουν κατατεθεί από την ιταλική Italgas και τον τσεχικό ενεργειακό όμιλο EPH, που συνεργάζεται με το επενδυτικό κεφάλαιο Emma Delta του ομοεθνή τους Τσέχου επιχειρηματία (και πρώην μετόχου του ΟΠΑΠ), Γίρι Σμετς. Οι τεχνικοί φάκελοι των δύο ομίλων αποσφραγίστηκαν προ εβδομάδων και τώρα ήρθε η σειρά των οικονομικών προσφορών. Κύκλοι με γνώση της διαδικασίας θεωρούν πιθανότατο να ζητηθούν βελτιωμένες προσφορές από τους δυο διεκδικητές προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το τίμημα για τον διαγωνισμό. Μέτοχοι της ΔΕΠΑ Υποδομών (όπως και της ΔΕΠΑ Εμπορίας) είναι το ΤΑΙΠΕΔ και τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ).

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.