ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γραφειοκρατία: Σχέδιο «απεγκλωβισμού» 3500 επενδύσεων

09:38 - 25 Νοε 2021 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Γραφειοκρατία: Σχέδιο «απεγκλωβισμού» 3500 επενδύσεων
Πάνω από 3.500 επενδύσεις παραμένουν «κολλημένες» λόγω αδυναμίας της περιφερειακής διοίκησης να ολοκληρώσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες, σύμφωνα με όσα ανέφερε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κατά την παρουσίαση της τριπλής νομοθετικής πρωτοβουλίας που υλοποιεί το επόμενο διάστημα το ΥΠΑΝ, με αιχμή τις στρατηγικές επενδύσεις, το νέο αναπτυξιακό νόμο και το σχέδιο για τη «δίκαιη μετάβαση» των λιγνιτικών περιοχών.

«Οι εκκρεμότητες ως προς τον έλεγχο πράγματι είναι άνω των 2.000 υποθέσεων σε επίπεδο Περιφερειών και ταυτόχρονα οι εκκρεμότητες ως προς τις εγκρίσεις είναι άνω των 1.500 σε επίπεδο Περιφερειών» ανέφερε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης συμπληρώνοντας: «Από εκεί και πέρα, σε ό,τι έχει σχέση με τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, δεν είναι μεγάλες οι εκκρεμότητες των πληρωμών καθώς έρχονται οι εγκρίσεις, διατίθενται ποσά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και  γίνονται οι αποπληρωμές.

Σαφώς υπάρχει μία μικρή λίστα με εκκρεμείς υποθέσεις αποπληρωμών αλλά όμως αυτό θα έλεγα ότι είναι κυλιόμενο. Καθώς έρχονται χρήματα αποπληρώνονται οι υποθέσεις αυτές».

Από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι «οι περιφέρειες είχαν την αρμοδιότητα, αλλά αντικειμενικά δεν είχε δοθεί στις περιφέρειες η αντίστοιχη διοικητική δυνατότητα, είχαν έλλειμμα σε προσωπικό και δεν είχαν τις δυνατότητες που είχε το κεντρικό κράτος.

Τώρα, ο κυριότερος λόγος που παρεμβαίνουμε στο όριο δεν είναι για να κατηγορούμε τις περιφέρειες. Ίσα – ίσα που με τις περιφέρειες έχουμε πάρα πολύ καλή συνεργασία και εγώ προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω κάθε περιφερειάρχη ξεχωριστά.

Είναι διότι την ώρα που εμείς εδώ στο Υπουργείο Ανάπτυξης προχωρούμε με την αναβάθμιση του ηλεκτρονικού μας συστήματος και με όλα τα άλλα που περιγράψαμε, σε μία εξαιρετικά μεγάλη επιτάχυνση, θα ήταν και οξύμωρο και άδικο για τις επιχειρήσεις που ήταν κάτω από το προηγούμενο όριο να μην μπορούν να ξεκινήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια απλώς και μόνο γιατί δεν υπάγονται στην κεντρική πλατφόρμα που τώρα πλέον θα πηγαίνει πολύ πιο γρήγορα.

Άρα, δεν υπάρχει θέμα αντιδικίας Υπουργείου ή περιφερειών. Υπάρχει μια συνολική προσπάθεια να επιταχυνθούν οι επενδύσεις. Οι πρώτοι ωφελημένοι από την επιτάχυνση υπαγωγής και εξέλιξης επενδυτικών σχεδίων σε κάθε Περιφέρεια είναι οι αιρετοί εκπρόσωποι της κάθε Περιφέρειας» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Υποστελέχωση

Μάλιστα όπως ανέφερε ο Νίκος Παπαθανάσης ότι η βασική αιτία της καθυστέρησης είναι η υποστελέχωση των Περιφερειών. «Τώρα, με το νέο θεσμικό πλαίσιο, αποσυμφορείται το σύστημα ειδικά στο κομμάτι της ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων καθότι όποια επενδυτικά σχέδια άνω των 700.000 ευρώ είναι σε εκκρεμότητα ή όποια έρχονται τώρα, θα μπορούν να πηγαίνουν απευθείας σε ορκωτούς ελεγκτές.

Επομένως, στους επόμενους 3-4 μήνες, με την ψήφιση των νόμων θα υπάρχει πλήρης αποσυμφόρηση και στις Περιφέρειες, οι οποίες -  επαναλαμβάνω -λόγω της υποστελέχωσης πολλών ετών, δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την υπαγωγή των πολλών επενδυτικών σχεδίων στους αναπτυξιακούς νόμους» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης.

Να σημειωθεί πάντως ότι οι καθυστερήσεις φθάνουν ακόμη και τις 736 ημέρες

Στόχος, πάντως, του νέου Αναπτυξιακού νόμου είναι να κατατεθεί στη Βουλή τον Δεκέμβριο και να ψηφιστεί αρχές του 2022. Μετά την ψήφιση η κυβέρνηση υπόσχεται ότι από την υποβολή ενός επενδυτικού σχεδίου έως την αξιολόγηση και ένταξη στο ανάλογο καθεστώς, η όλη διαδικασία δε θα ξεπερνά τις 60 ημέρες. Σήμερα όπως τόνισε η ηγεσία του ΥΠΕΝ οι περισσότερες υποθέσεις ολοκληρώνονται σε 100 μέρες.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:34 - 25 Νοε 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.