ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πόλεμος» τηλεπικοινωνιακών παρόχων στη Σερβία με ελληνικό «άρωμα»

10:45 - 08 Ιουλ 2022 | ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
«Πόλεμος» τηλεπικοινωνιακών παρόχων στη Σερβία με ελληνικό «άρωμα»
Σε σκληρή κόντρα στη Σερβία βρίσκονται ο όμιλος επιχειρήσεων της United Group, που ελέγχεται από τον Dragan Šolak (Ντράγκαν Σόλακ) και την BC Partners και έχει υπό την “ομπρέλα” του τον πάροχο SBB (Serbia Broadband), και ο κρατικός σερβικός τηλεπικοινωνιακός οργανισμός Telekom Srbija (Telekom Serbia), με βάση όσα αναφέρουν η σερβική ιστοσελίδα objektiv.rs.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δυο επιχειρήσεις είναι στα όρια πολέμου καθώς ανταγωνίζονται για την ίδια “πίτα”. Μάλιστα το δημοσίευμα αναφέρει ότι η επιχείρηση της United Group βρίσκεται σε δύσκολη χρηματοοικονομική θέση ενώ η Telekom Srbija σπάει το ρεκόρ του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε έσοδα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, που επικαλείται αποκλειστική πρόσβαση στην επιχειρησιακή έκθεση της United Group για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ” η United Group, μια εταιρεία που ανήκει στον Dragan Šolak και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον πάροχο SBB και τα μέσα ενημέρωσης N1 και Nova S, αύξησε το χρέος του κατά 1,1 δισ. ευρώ τους τελευταίους τρεις μήνες και τώρα οφείλει συνολικά 4,75 δισ. ευρώ. Σημειώνει, δε, ότι “ ο ‘καπετάνιος’ του καταδικασμένου «Τιτανικού» Dragan Šolak - ένας Λευκορώσος μεγιστάνας σερβικής καταγωγής με μαλτέζικο διαβατήριο, ιδιοκτήτης βίλας στη λίμνη της Γενεύης και υπεράκτιων εταιρειών σε εξωτικές τοποθεσίες όπως τα νησιά Κέιμαν και οι Παρθένοι Νήσοι - ξεκίνησε αυτές τις μέρες μια νέα βάναυση εκστρατεία εναντίον του μεγαλύτερου επιχειρηματικού ανταγωνιστή του στη Σερβία, της Serbian Telecom. Ως συνήθως, για αυτό χρησιμοποιεί τα μέσα ενημέρωσης N1, Nova και Danas, καθώς και τους ίδιους τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης και «ειδήμονες» που τους «κρατάει στο χέρι».”

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο όμιλος που ελέγχει την SBB μετέρχεται κάθε μέσου, με αξιοποίηση ακόμη και των ΜΜΕ που ελέγχει, “ώστε να εξαγοράσει την πιο επιτυχημένη εγχώρια εταιρεία, την Telekom Srbija, με οποιοδήποτε κόστος”. Μάλιστα οι συντάκτες αναφέρουν ότι ο όμιλος που ανήκει η SBB, “παραποιεί τα επιχειρηματικά δεδομένα του ανταγωνιστή, ο οποίος, παρόλο που ανήκει κατά πλειοψηφία στο κράτος, δεν λαμβάνει τίποτα από τον προϋπολογισμό, αλλά χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τα εισοδήματά τους, τα οποία δεν ήταν ποτέ υψηλότερα. Συγκεκριμένα, φέτος, που συμπληρώνει την 25η επέτειό της, η Telekom θα έχει έσοδα 1,5 δισ. ευρώ για πρώτη φορά στη Σερβία και σε όλες τις αγορές όπου δραστηριοποιείται.”

“Επισημαίνουμε ότι η Telekom, σε αντίθεση με την υπολειπόμμενη (εταιρεία) του Šolak, πέρυσι είχε κέρδη 13,1 δισεκατομμυρίων δηναρίων, συγκρινόμενα με το 2019 που ανήλθε στα 3,5 δισεκατομμύρια δηνάρια, είναι σαφές ότι η αύξηση των κερδών κατά σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δηνάρια είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετική ως προς τα οικονομικά μεγέθη. Φέτος, η Telekom θα καταβάλει στους μετόχους της περισσότερα από 6,7 δισεκατομμύρια δηνάρια βάσει μερισμάτων, όπου το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων θα δοθεί στο κράτος της Σερβίας.

Οι λόγοι που προκάλεσαν το θυμό του Šolak είναι απολύτως ξεκάθαροι: ενώ η Telekom σημειώνει αδιάλειπτη πρόοδο, ο όμιλός της United οδηγείται σε παρακμή μέρα με την ημέρα!

Η αθλητική τηλεόραση του Šolak έμεινε χωρίς αγώνες της Premier League και της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Σερβίας, δηλαδή χωρίς ελκυστικό αθλητικό περιεχόμενο, η ριζοσπαστική αντιπολιτευτική τηλεόραση και οι πύλες N1, Nova S και Danas δέχτηκαν ανταγωνισμό από επαγγελματικά και αντικειμενικά μέσα ενημέρωσης, όπως το Euronews, το Bloomberg, το TV K1 και ο άλλοτε «κουμπαράς» του η Serbia Broadband [SBB] κατέγραψαν χαμηλότερα έσοδα φέτος σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσυ.

Για αυτούς τους λόγους, η επιχειρηματική αυτοκρατορία του Šolak βρίσκεται σε μια κατάσταση «μαύρο-άσπρο», με βάση την έκθεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τους πρώτους τρεις μήνες του 2022, η οποία παρουσιάζει τα συγκριτικά [οικονομικά] αποτελέσματα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

Το συνολικό χρέος του United Group φτάνει πλέον στο αστρονομικό ποσό των 4,75 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,1 δισ. περισσότερο από πέρυσι και 1,7 δισ. περισσότερο από πρόπερσυ. Παράλληλα, τα συνολικά κεφάλαια του Ομίλου United μειώθηκαν κατά 48,3 εκατ. ευρώ σε μόλις ένα τρίμηνο. Το καθαρό αποτέλεσμα των εργασιών της εταιρείας σημείωσε μείωση κατά 50,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή 40,5 εκατ. ευρώ χαμηλότερο από πέρυσι.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Για πολλά χρόνια, ο πάροχος καλωδιακής τηλεόρασης SBB εξυπηρετούσε τον Šolak για να εισπράτει τεράστια χρηματικά ποσά στη Σερβία, τα οποία στη συνέχεια έβγαλε από τη χώρα για να χρηματοδοτήσει άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες και μια ζωή με ανέσεις, ιδιωτικά αεροπλάνα και γήπεδα γκολφ, στο εξωτερικό. Ωστόσο, τα έσοδα της SBB το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ανέρχονται σε μόλις 59 εκατ. ευρώ, που αποτελεί συνέχεια της μείωσης των εσόδων από τα προηγούμενα χρόνια και συμπίπτει χρονικά με την ανάπτυξη του καλωδιακού δικτύου της Telekom. Παράλληλα, συνεχίστηκε η τάση μείωσης του αριθμού των χρηστών καλωδιακής τηλεόρασης μέσω SBB” αναφέρει το δημοσίευμα.

Το Ελληνικό ενδιαφέρον

Επιπλέον, με βάση το δημοσίευμα, “η εταιρεία του Šolak στην Ελλάδα έχει τρία εκατομμύρια ευρώ λιγότερα έσοδα φέτος από πέρυσι και η ανάπτυξη της εταιρείας στη Σλοβενία έχει σταματήσει. Πέραν όλων αυτών, οι τόκοι για το χρέος της United Group έχουν διπλασιαστεί και ανέρχονται στα 63 εκατ. ευρώ μόνο για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους" αναφέρει το δημοσίευμα.

Η Telekom Srbjia

Με βάση το δημοσίευμα, "το 2021, για πρώτη φορά στην ιστορία, η Telekom Srbija έγινε ο μεγαλύτερος πάροχος από άποψη αριθμού χρηστών και στους τέσσερις επιχειρηματικούς τομείς - σταθερή και κινητή τηλεφωνία, υπηρεσίες διαδικτύου και πολυμέσων, δήλωσε πρόσφατα ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Vladimir Lučić. 

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όταν ξεκίνησε ο νέος επενδυτικός κύκλος της Telekom [Srbija], ο αριθμός των χρηστών του Διαδικτύου αυξήθηκε κατά 47% και το μερίδιο της εταιρείας στην αγορά του Διαδικτύου έφτασε το 55%. Επιπλέον, ο αριθμός των χρηστών τηλεόρασης αυξήθηκε κατά 2,5 φορές, ενώ ο αριθμός των χρηστών πολυμέσων αυξήθηκε κατά 146% αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα, η Telekom [Srbija] κατέγραψε σημαντική ανάπτυξη σε όλους τους βασικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες, για παράδειγμα, τα τελευταία τρία χρόνια, τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 82% και τα καθαρά κέρδη έως και τέσσερις φορές.

- Το πιο σημαντικό, ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνεται και η διαφορά σε σχέση με τον ανταγωνισμό μεγαλώνει υπέρ μας - επεσήμανε ο Lučić.

Το χρέος της Telekom [Srbija] είναι χαμηλότερο του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Παρά το γεγονός ότι η Telekom Srbija έχει επενδύσει περισσότερα από 1,2 δισ. ευρώ, η εταιρεία ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της και οι παρατηρήσεις ορισμένων επικριτών είναι αβάσιμες. 

- Επιχειρήσεις με αναλογία καθαρού χρέους προς κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μεγαλύτερο του 5 θεωρούνται υπερχρεωμένες και για την Telekom [Srbija] ο δείκτης αυτός είναι μικρότερος του 3,5, απέχοντας σημαντικά από την λεγόμενη «επικίνδυνη ζώνη», ενώ για την United Group ο δείκτης αυτός αγγίζει ακόμη και το 5,3. Επιπλέον, η Telekom [Srbija] βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με το μέσο όρο 15 μεγάλων εταιρειών της Ευρώπης και των ΗΠΑ που δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο. Αυτό σημαίνει ότι η Telekom [Srbija] έχει ακόμα χώρο για επενδύσεις, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο το επίπεδο του χρέους - εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Telekom [Srbija], Vladimir Lučić” με βάση το δημοσίευμα.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:32 - 08 Ιουλ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.