ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ν. Ροδόπουλος: Κλυδωνισμοί στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω κορονοϊού

09:00 - 27 Μαρ 2020 | ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Ν. Ροδόπουλος: Κλυδωνισμοί στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω κορονοϊού
Ισχυρές πιέσεις ασκούνται στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας από την «επέλαση» του κορονοϊού.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν κυκεώνα ύφεσης. Ο κλάδος βαδίζει σε αχαρτογράφητα νερά» επισημαίνει στο Reporter ο πρόεδρος της OnLine Data και της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, Νίκος Ροδόπουλος.

«Παρότι η πανδημία έπληξε αρχικά τις εμπορευματικές ροές από την Κίνα, τώρα στο επίκεντρο του προβλήματος είναι η Γηραιά Ήπειρος και δη η Ιταλία» τονίζει και προσθέτει ότι «η παραγωγή έχει “παγώσει” και οι μεταφορές από την Ιταλία έχουν σταματήσει». Μάλιστα, αναφέρει ορισμένες περιπτώσεις εταιρειών που παρουσιάζουν μειώσεις έως και 80% στη διακίνηση των εμπορευμάτων από τη γειτονική χώρα. Σε αυτές τις συνθήκες, ολοένα και περισσότερες ελληνικές εταιρείες που διατηρούν hubs στην Ιταλία μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους στα εγχώρια hubs, συμπληρώνει.

Παράλληλα, ο κ. Ροδόπουλος υπογραμμίζει ότι σημαντική πτώση καταγράφεται στις αερομεταφορές, ενώ αδράνεια διαπιστώνεται και στις θαλάσσιες εξαγωγές, με τις κυριότερες από αυτές να κατευθύνονται προς την Κίνα.

Όπως εξηγεί ο κ. Ροδόπουλος, οι κλάδοι των τροφίμων και των φαρμακείων στηρίζουν τη δεδομένη χρονική στιγμή την εφοδιαστική αλυσίδα και οι εταιρείες που κάνουν logistics στη λιανική πώληση έχουν γεμάτες αποθήκες. Ο ίδιος, ωστόσο, παρατηρεί ότι «οι καταναλωτές είναι πιο προσεκτικοί τώρα στις online αγορές που πραγματοποιούν».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics ζητά από την κυβέρνηση τα μέτρα που λαμβάνει για τη στήριξη των επιχειρήσεων να είναι οριζόντια, καθώς πρέπει να βοηθηθούν όλοι οι επιχειρηματίες που πλήττονται από την πανδημία. Σημειώνεται ότι ο κλάδος των μεταφορών εντάχθηκε στη λίστα των ΚΑΔ που υφίστανται πιέσεις από τον κορονοϊό και θα λάβουν τα μέτρα ενίσχυσης.  

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι με κοινή δήλωση – παρέμβαση, παγκόσμιοι φορείς της ναυτιλίας και των μεταφορών ζήτησαν στήριξη στους εργαζομένους της εφοδιαστικής αλυσίδας και την ομαλή διέλευση των συνόρων για τις εμπορευματικές μεταφορές, τόσο εντός της ΕΕ όσο και με τρίτες χώρες. «Για να μπορούν οι μεταφορές να συνεχίσουν να διατηρούνται σε υψηλό επίπεδο, πρέπει να διασφαλιστεί η ελεύθερη ροή των εμπορευμάτων μεταξύ των κρατών μελών» επισημαίνεται σχετικά.

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 13:07 - 27 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.